Cum funcționează procesul electoral de alegere a președintelui SUA. Ce sunt electorii și cum se decide câștigătorul alegerilor

Cum funcționează procesul electoral de alegere a președintelui SUA. Ce sunt electorii și cum se decide câștigătorul alegerilor
FOTO: BBC

Donald Trump și Joe Biden se pregătesc să încheie campania electorală. Până la startul alegerilor a mai rămas foarte puținși ca de fiecare dată, scrutinul organizat o dată la 4 ani reprezintă un adevărat spectacol pentru întreg mapamondul. Considerată încă singura „superputere a lumii”, deciziile din SUA se reflectă asupra întregii lumi.

Sistemul electoral american este unic în lume. Sistemul Colegiului Electoral a fost creat în 1787, pe vremea când candidații nuaveau posibilitatea de a organiza o campanie la nivel național, iar identitatea națională era destul de confuză. Astfel, autoritățile au hotărât ca elitele din fiecare stat să decidă președintele.

Alegeri prezidențiale SUA 2020 | Cine sunt electorii

Sistemul electoral bazat pe electori nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor. Este organizat în 50 de seturi de alegeri diferite, organizate în fiecare stat american. În acest an, pe data de 3 noiembrie.

Pentru fiecare stat există alocat un anumit număr de electori. Aceștia sunt stabiliți în baza datelor democrafice. Practic, numărul de electori este echivalentul numărului de voturi, la final.Cetățeanul american nu votează pentru Joe Biden sau Donald Trump, ci pentru electorul statului respectiv. Electorii sunt oficiali ai statului sau membri ai partidelor.

Astfel, pentrua obține victoria, un candidat nu are nevoie neapărat de mai multe voturi la general, ci de cât mai mulți electori, deci de alegeri câștigate într-un număr cât mai mare de state, cu cât mai mulți electori. Cine câștigă într-un stat, acela beneficiază de toți electorii. Excepție de la regulă fac doar Nebraska și Maine, care împart voturile electorale în 3 districte federale distincte. Un district din Nebraska acordă 2 voturi câștigătorului, iar celelalte câte unul. În Maine, primul distruct acordă 2 voturi, iar celelalte câte unul.

Există și situații atipice, excepții pentru anumite state, care nu impun prin lege ca electorii să voteze așa cum dictează rezultatul alegerilor. Până acum, însă, nu a existat cazul ca aceștia să influențeze rezultatul final.

Sistemul electoral american este controversat, tocmai din pricina faptului că deși un candidat obține mai multe voturi, poate pierde. Au existat cazuri celebre, cu Al Gore, care în 2000 a pierdut alegerile în fața lui George W. Bush, deși a avut cu 550.000 mai multe voturi. Bush a obținut 271 de electori, în timp ce democratul Al Gore a strâns 266 de electori. În 2016, Donald Trump a pierdut scrutinul popular la o distanță de 2 milioane de voturi, dar a obținut 306 electori, spre deosebire de democrata Hillary Clinton, cu 232 de electori.

Lista electorilor din Statele Unite ale Americii

Colegiul Electoral este format din 538 de electori. 435 sunt distribuiți în funcție de populația statelor, 100 distribuiți câte 2 pentru fiecare stat american, iar 3 pentru capitala Washington DC. Președintele și vicepreședintele vor fi aleși de cel puțin 270 de electori, adică jumătate + 1.

În cazul în care ambii candidați au câte 269 de electori în Colegiu, Camera Reprezentanților decide următorul președinte.

California, Texas, Florida, New York, Pennsylvania, Illnois și Ohio sunt cunoscute drept „swing states”. Au atribuite cel mai mare număr de electori, ceea ce face ca voturile din aceste state să fie „mai valoroase” decât celelalte.

În 2016, Florida, Phio și Pennsylvania s-au numărat printre statele „indecise”. De asemenea, bătălia mare a fost și în Colorado, Minnesota, Iowa, Wisconsin, New Hampshire, Michigan, Nevada, Colorado și Carolina de Nord.

California – 55

Texas – 38

Florida – 29

New York – 29

Pennsylvania – 20

Illinois – 20

Ohio – 18

Georgia – 16

Michigan – 16

North Carolina – 15

New Jersey – 14

Virginia – 13

Washington – 12

Arizona – 11

Massachusetts – 11

Tennessee – 11

Indiana – 11

Minnesota – 10

Maryland – 10

Wisconsin – 10

Alabama – 9

South Carolina – 9

Colorado – 9

Kentucky – 8

Louisiana – 8

Oklahoma – 7

Connecticut – 7

Oregon – 7

Mississippi – 6

Kansas – 6

Utah – 6

Nevada – 6

Iowa – 6

New Mexico – 5

Nebraska – 5

West Virginia – 5

Rhode Island – 4

Maine – 4

Hawaii – 4

Idaho – 4

New Hampshire – 4

Montana – 3

North Dakota – 3

South Dakota – 3

Delaware – 3

Vermont – 3

Wyoming – 3

În afară de Donald Trump, președintele în exercițiu și Joe Biden, fostul vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, alți doi candidați sunt înscriși în cursa electorală din 3 noiembrie. Jo Jorgenson și Howie Hawkins candidează din partea libertarienilor și verzilor, două partide mici din SUA, care au stat mereu în urma clasicului duel dintre republicani și democrați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari