Cum a răspuns Rusia, după acuzațiile că spionajul rusesc ar încerca să fure informații despre dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19

Cum a răspuns Rusia, după acuzațiile că spionajul rusesc ar încerca să fure informații despre dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19
foto: Pixabay

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a respins acuzațiile potrivit cărora agențiile rusești de spionaj ar încerca să fure informații din mediul academic și de la instituțiile de cercetare care lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, transmite Euronews.

Cum a răspuns Rusia, după acuzațiile că spionajul rusesc arîncercasă fure informații despre dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19

„Nu cred deloc în această poveste, nu are niciun sens”, a afirmat Andrei Kelin, într-un interviu difuzat duminică de BBC.

Poziția diplomatului rus vine în contextul în care, în această săptămână, SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat un grup de hackeri intitulat APT29 – care este cunoscut și drept Cozy Bear (n.r. – ursul comod) și despre care se crede că ar face parte din agențiile rusești de informații – a atacat diverse organizații implicate în dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19 din cele trei națiuni occidentale.

Centrul britanic pentru securitate cibernetică susține că grupul a folosit o varietate de instrumente și tehnici pentru a-și atinge obiectivele.

De partea cealaltă, ambasadorul Kelin susține că a „aflat despre existența lor (n.r. – a hackerilor) din presa britanică” și că, „în această lume, este imposibil să atribui orice fel de hackeri digitali unei țări”.

Totodată, Andrei Kelin, ambasadorul rus la Londra, a respins și acuzațiile privind presupuse ingerințe ale Rusiei în cele mai recente alegeri generale din Marea Britanie, care au avut loc în 2019 și pe care conservatorii actualului premier, Boris Johnson, le-au câștigat la pas. Dominic Raab, secretarul britanic pentru afaceri externe, afirma joi că „actori ruși” au intrat în mod ilicit în posesia unor documente „sensibile” ce țin de comerț, dar și că le-au publicat în social media pentru a influența desfășurarea și deznodământul scrutinului.

„Nu văd niciun motiv în a folosi acest subiect ca pe o problemă de ingerință. Nu intervenim deloc. Nu vedem niciun rost în ingerință pentru noi. Indiferent că va Partidul Conservator sau Partidul Laburist la putere, noi vom încerca să stabilim relații (n.r. – bilaterale) și să stabilim relații mai bune decât în prezent”, a adăugat Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie.

Ce a spus Eugen Tomac (PMP), despre Rusia și acuzațiile ce i se aduc

Informația că hackeri din Federația Rusă ar fi încercat să fure din Occident informații despre dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19 a produs reacții și în rândul actorilor politici români. Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP,este de părere că aceste tentative arată că „în Rusia lui Putin, hoţia este politică de stat”.

„Când hoția este cultivată ca politică de stat. Tentativele hackerilor ruşi de a fura cercetările pentru vaccinul anti-Covid dovedesc că, în Rusia lui Putin, hoţia este politică de stat. În timp ce propaganda rusească şi trolii Moscovei fac eforturi semnificative pentru a-i convinge pe cetăţenii europeni că virusul nu există şi că eventualul vaccin realizat de companiile farmaceutice medicale din Vest reprezintă o metodă de microcipare, brigada de terorism digital a lui Putin vrea să fure cercetarea ştiinţifică a aceloraşi ţări pe care încearcă să le viruseze cu fake-news. Spun asta cu subiect şi predicat chiar autorităţile de la Londra care au descoperit tentativele insidioase ale hackerilor ruşi”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Demnitarul european susține că, „nu întâmplător, pentru a contracara această acuzaţie de hoţie, Moscova a anunţat că are deja vaccinul şi urmează să-l distribuie masiv în următoarele luni. Asta după ce tot ei, în prima fază, prin luna martie, anunţau că au şi un tratament minune care s-a dovedit apoi a fi, de fapt, că agravează situaţia. De notat că, până atunci, Rusia este a patra cea mai afectată ţară de infectările cu SARS – CoV2, având aproape 800.000 de cazuri raportate. Ca european convins, crezul meu şi al colegilor din Parlamentul European este că, atunci când va fi disponibil după teste clinice, vaccinul împotriva coronavirusului trebuie tratat ca pe un bun global de care să beneficieze toţi cetăţenii acestei lumi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
01:05 - Partida România – Kosovo din Liga Naţiunilor, întreruptă în minutul 90+5 după ce jucătorii kosovari au ieșit de pe teren. Ei n-au mai vrut să revină și, cel mai probabil, tricolorii vor câștiga cu 3-0 „la masa verde”
23:57 - Cancelarul Karl Nehammer, despre decizia Gazprom de a nu mai livra gaze naturale Austriei: „Nu ne vom lăsa şantajaţi şi nu vom fi puşi în genunchi”
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
22:55 - Cătălin Manea: „Eu îl știu pe George Simion din Parlament și nu știu să fi avut vreun proiect, vreo realizare” / „Premierul Ciolacu nu a mințit în privința sa” (VIDEO)
22:24 - Accident între un autocar și o mașină, în județul Neamț. Șoferul, scos din autoturism de către martori
22:18 - Cristina Prună, despre Lasconi: Cred că românii au nevoie și au dreptul să aibă un președinte fără legături cu vechiul sistem, cu toate aceste privilegii perpetuate de-a lungul anilor (VIDEO)
22:05 - Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
22:02 - Ionel Bogdan (PNL), după documentul publicat de către Guvernul României primit de la autoritățile ucrainene: „În acest moment, PSD are o retorică foarte apărătoare la adresa lui George Simion” (VIDEO)
21:49 - George Simion, reacție după ce Guvernul României a publicat documentul privind interdicția sa în Ucraina: Autoritățile ucrainene confirmă ce am tot spus – Motivul interdicției mele e activitatea mea pro-românească