Jurnaliștii de la New York Times au publicat un clip de 8 minute și 46 de secunde ce surprinde din mai multe unghiuri momentul în care George Floyd, aflat în custodia poliției, este ucis. Înregistrarea cuprinde numeroase imagini surprinse de martori, dar și de camerele de supraveghere din zonă. Bărbatul de culoare și-a pierdut viața după ce un polițist l-a ținut minute în șir culcat la pământ, cu genunchiul pe gât. Asta deși el se plânsese că nu mai poate respira, era imobilizat și nu putea reacționa de niciun fel. Agentul Derek Chauvin se află acum în arest, sub acuzația de crimă și omor prin imprudență. Moartea lui Floyd a stârnit proteste fără precedent, în ultimii ani, în Statele Unite. Manifestații de solidaritate cu cauza oamenilor de culoare au avut loc și în mai multe orașe europene.
Cum a fost ucis George Floyd. New York Times a refăcut scena cu imagini de la martori și de pe camerele de supraveghere
George Floyd a fost ucis luni seară, în Minneapolis, în cursul unei intervenții a Poliției. Agenții au fost alertați că un bărbat, identificat apoi cu numele de George Floyd, a încercat să-și cumpere țigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari. Bărbatul își pierduse slujba din cauza crizei generată de coronavirus. Angajații magazinului au spus la 911 că acesta e „îngrozitor de beat” și „că nu se poate controla”.
Inițial, la fața locului au ajuns doi polițiști, care l-au scos din mașina sa și i-au pus cătușele, împingându-l în peretele magazinului. Când aceștia se apropie cu Floyd de mașina de poliție, el refuză să urce și se prăbușește la pământ. Atunci a intervenit un al doilea echipaj, din care făcea parte și Derek Chauvin, agent pe numele căruia deja existau mai multe plângeri.
Imagini surprinse de amatori și publicate acum de New York Times îl arată pe Foyd la pământ, cu cei patru polițiști ținându-l imobilizat. De mai multe ori, Floyd spune „Nu pot respira!” – devenit slogan al protestelor din ultimele zile – și cere ajutor. Unul dintre agenți solicită asistență medicală, dar pentru cazuri care nu sunt urgente. Nu ajunge ambulanța, iar agentul cere de data aceasta intervenția rapidă a medicilor.
Un al doilea martor începe de aici să filmeze. Vreme de șapte minute, Chauvin îi ține genunchiul pe gât lui Floyd. Asta deși bărbatul spune iar că nu poate respira, iar agenții sunt conștienți de gravitaea situației, de vreme ce chiar ei au cerut intervenția de urgență a medicilor.
La un moment dat, Floyd spune că nu se mai poate mișca, dar agenți îl forțează din nou să intre în mașina de poliție. În acel moment, bărbatul începe să strige: „mama, mama!”. De 16 ori a strigat Floyd că nu poate respira și degeaba. Chauvin a continuat să-și țină genunchiul pe gâtul lui, chiar și după ce el a închis ochii.
Tot mai multe persoane se strâng în jurul polițiștilor și le bat obrazul că nu fac ce trebuie și ar trebui să înceteze.
„Vreți să-l omorâți?”, spune un martor la un moment dat. Chiar și după ce ajunge ambulanța, iar bărbatul demult este inconștinet, Chauvin continuă să-și țină genunchiul pe gâtul victimei. George Floyd a murit la spital. Autopsia a arătat că bărbatul a murit din cauza presiunii exercitată de polițiști, combinată cu o boală de inimă de care suferea acesta.
Patru agenți au fost concediați și sunt acum cercetați. Unul dintre ei, Derek Chauvin, este arestat sub acuzația de crimă și omor prin imprudență.
Proteste violente au izbucnit în zeci de orașe din SUA, demonstranții acuzând discriminarea rasială și brutalitatea poliției.New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago Washington sunt doar câteva dintre orașele în care au izbucnit demonstrații de amploare.
Proteste în zeci de orașe americane, după uciderea lui George Floyd
Pe 30 mai, 75 de orașe americane au apelat la Garda Națională și au impus interdicții de deplasare, urmare a acestor evenimente.
Confruntări între demonstranți și forțele de ordine au avut loc chiar și în fața Casei Albe, președintele Donald Trump, soția sa, Melania Trump, și fiul lor, Barron, fiind duși într-un buncăr, acolo unde au stat mai bine de o oră.Sâmbătă, Trump îi ameninţase pe manifestanți că dacă se apropie prea mult de Casa Albă, vor fi primiţi cu „câinii cei mai feroce şi armele cele mai ameninţătoare”. Pentru asta, el a fost acuzat că mai mult pune paie pe foc. „El ar trebui să unifice ţara noastră şi nu să aţâţe flăcările”, a declarat, duminică, Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor.
Pe Twitter, Trump a maianunțat că ia în considerare să desemneze gruparea militantă de stânga Antifa drept „organizație teroristă”.
Manifestații de solidaritate cu persoanele de culoare au avut loc în Londra, Berlin, Copenhaga și Milano.
Oprah, Beyonce, Barack Obama și mulți alții au cerut dreptate și pedepse aspre pentru rasism, în numele afro-americanului ucis de polițist.