CORONAVIRUS | Virusul COVID-19, puțin probabil să fie transmis de copii, între ei sau adulților (STUDIU)

CORONAVIRUS | Virusul COVID-19, puțin probabil să fie transmis de copii, între ei sau adulților (STUDIU)
foto: Pixabay

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare și Supraveghere a Imunizării (NCIRS) din New South Wales, Australia, este puțin probabil ca cei mici să își transmită virusul COVID-19 între ei sau către adulți.

Raportul vine ca un răspuns al intenției guvernului Scott Morrison, care are în plan redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor, în ciuda avertismentelor din partea sindicatelor profesorilor, și a fost realizat în urma analizei situației în școli și centre de îngrijire a copiilor, în perioada lunii martie, până la mijlocul lunii aprilie.

Mai exact, examinând răspândirea a 18 cazuri de coronavirus (nouă elevi și nouă cadre didactice) din 15 școli, rezultatele preliminare ale raportului spun că doar un elev din școala primară și un elev din liceu „ar fi putut contacta virusul COVID-19 din cazurile depistate la școlile lor”.

Rata scăzută de transmitere s-a observat și în cazul profesorilor sau membrilor personalului școlar, în ciuda celor 735 de studenți și 128 de membri ai personalului din unitățile analizate.

Mai mult, Guvernul din New South Wales a spus că, deși școlarii reprezintă aproximativ 16% din populația statului, doar 1,7% din cazurile confirmate cu COVID-19 au fost înregistrate în cadrul acestei grupe de vârstă.

Vineri, Brendan Murphy, ofițerul medical principal, a menționat raportul când a confirmat directivele Australian Health Protection Principal Committee (AHPPC), care insistă că nu este necesară distanțarea socială în sălile de clasă.

Mai exact, instituția precizează că în sălile de clasă nu este nevoie de regula de patru metri, pentru a determina cât de multe persoane sunt permise într-un spațiu închis, și nici de regula de distanță socială de 1,5 metri între oameni.

Ministrul sănătății din cadrul NSW, Brad Hazzard, a declarat că noul raport indică faptul că „școlile sunt printre cele mai sigure locuri, iar acesta este un mesaj foarte important pentru toți părinții”.

Cu toate acestea, Uniunea australiană a Educației a rămas îngrijorată față de perspectiva redeschiderii școlilor în curând, afirmând că documentul oferă puțină claritate cu privire la modul în care guvernele vor asigura un mediu de lucru sigur pentru profesori, directori și personalul de sprijin, solicitând implementarea în etape a revenirii la activitatea normală pentru școli.

„Încă nu este clar modul în care guvernele se așteaptă ca școlile să gestioneze distanțarea socială a adulților. Este contradictoriu să existe un set de reguli pentru adulți în afara porții școlii și altul în interior”, a declarat președintele Uniunii, Correna Haythorpe, citează The Guardian.

NSW a indicat că școlile se vor redeschide o zi pe săptămână pentru toți studenții începând cu 11 mai.

Studiul nu este relevant pentru alte state

În statul Victoria, școlile rămân închise pentru toți elevii, cu excepția copiilor lucrătorilor esențiali, în ciuda studiului din NSW, a afirmat directorul general al sănătății statului, Brett Sutton.

Pe de altă parte, școala va fi reluată marți în Tasmania, cel mai mic stat al Australiei, iar în Queensland, guvernul se confruntă, de asemenea, cu apeluri de la școli independente, pentru a permite tuturor elevilor de până la 12 ani să se întoarcă la cursuri.

Situația reluării cursurilor în România

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, laEuropa FM, că redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor nu se va face după data de 15 mai, această măsură nefiind inclusă în prima tranșă a relaxării restricțiilor.

„După 15 mai poate să fie la 15 zile după 15 mai, la 30 de zile după 15 mai, la 90 de zile după 15 mai… Deci, după 15 mai, cu certitudine nu cred că se vor deschide școlile, astea nu cred că vor fi primele măsuri de relaxare graduală. Dar asta încă se discută. Lucrează Ministerul Educației pe un plan și bineînțeles, în consultare cu colegii de la Sănătate Publică”, a declarat acesta.

Mai mult, Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că, în prima fază, cursurile ar putea să înceapă în universități și abia apoi în grădinițe și școli.

De asemenea, acesta consideră că în școli ar trebui aplicat principiul folosirii ”întregii durate a zile” pentru că acesta implică împărțirea în mai multe schimburi a claselor de elevi, sau chiar a elevilor dintr-o clasă, dacă sunt prea mulți, pentru a permite păstrarea regulilor de distanțare socială. Astfel, supraaglomerarea ar fi evitată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie