Covid-19, noul virus descoperit în China la finele anului 2019, face parte din familia coronavirus, la fel ca și SARS, apărut între 2001 și 2003, sau MERS, care a apărut inițial în 2012.
Această familie cuprinde viruși care se găsesc în mod normal la diferite specii de animale precum cămile, vite, pisici sau lilieci.
O altă similitudintre între cele trei este că acești viruși afectează foarte puțin copiii.
Spre exemplu, la Wuhan, niciun copil nu a fost testat pozitiv între noiembrie 2019 și a doua săptămână a lunii ianuarie, iar persoanele în vârstă s-au dovedit deosebit de vulnerabile.
Statistic, China raportase la jumătatea lunii februarie că, din 44,672 de cazuri confirmate de COVID-19, 86.6% aveau vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, iar cei de peste 65 de ani și cu boli preexistente erau expuși riscului de deces.
Într-un alt studiu efectuat de medicii chinezi se arată că, din 1,099 de pacienți, doar 0.9% din cazurile confirmate erau copii de până în nouă ani, în timp ce doar 1.2% aveau vârste cuprinse între 10 și 19 de ani.
Ulterior, specialiștii britanici de la Imperial College London au descoperit că cei mici nu reacționează la virus, sunt asimptomatici, dar sunt purtători.
„Este foarte probabil ca copiii să fie o sursă importantă a virusului”, spune Virrolist Robin Shatock de la Imperial College London, potrivitthe-scientist.com.
Afirmația acestuia este susținută și de Ralph Baric, cercetător la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.
Specialiștii americani au făcut mai multe cercetări pe șoareci pentru a înțelege fenomenul. S-a demonstrat astfel că șoarecii adulți tineri au supraviețuit infectării cu SARS, spre deosebire de cei bătrâni.
„Datele referitoare la animale susțin ideea că sunt infectați, dar nu dezvoltă boli, deoarece șoarecii noștri tineri au aceleași nivel de virus ca șoriceii bătrâni, dar nu se îmbolnăvesc”, declară Stanley Perlman, un imunolog de la Universitatea din Iowa.
Se concluzionează astfel că copiii sunt expuși unui risc de infecție similar cu populația generală, dar este mult mai puțin probabil să aibă simptome grave.
O explicație a corelării dintre vârstă și gravitatea bolii este aceea că, având în vedere că sistemele imunitare ale oamenilor au îmbătrânit, mai multe celule devin inactive.
O altă explicație este legată de sistemul pulmonar îmbătrânit.
Pentru ca persoanele să nu dezvolte cu ușurință astm sau să reacționeze excesiv la iritanții de mediu, cum ar fi polenul sau poluarea, plămânii îmbătrâniți contracarează reacția imunitară obișnuită cu compactarea inflamației.Ca urmare, spune Perlman, plămânii nu reacționează suficient de repede la o infecție virală.
De asemenea, un studiu realizat în 2010 sub conducerea Subbarao a subliniat importanța celulelor CD4+ helper T, care stimulează celulele B să facă anticorpi împotriva agenților patogeni, în controlul infecției SARS-CoV la șoareci.
„S-ar putea ca tipul de celulă T care domină primii ani de viață să fie mai bun la repelarea acestui virus”, declară imunologul Kingston Mills of Trinity College Dublin.
Potrivit medicilor specialiști, SARS-CoV și SARR-CoVS-2 folosesc aceelași mecanism pentru a intra în celule, receptorul ACE2.
Există o abundență a acestui receptor în celulele aflate în plămânii inferiori, ceea ce poate explica incidența ridicată a pneumoniei și bronșitei în formele grave cauzate de COVID-19.
Acest receptor, care se găsește pe limbă, scade la persoanele în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că enzima ACE2 este un regulator important al răspunsului imunitar, în special în cazul inflamației.
Și un studiu din 2014 a constatat că enzima ACE2 oferă protecție împotriva gripei aviare letale.
Ar mai trebui subliniat faptul că în lume există patru tipuri de coronavirus care infectează oamenii, cu simptome tipice unei răceli obișnuite, iar acești viruși sunt comuni copiilor. O explicație pentru care aceștia nu ar manifesta grav contactarea Covid-19 ar fi că încrucișarea celorlalte patru tipuri de coronavirus le oferă imunitate în fața Covid-19.
Imunitatea la proteinele virale, obținută prin circulația virusurilor „reci”, face ca reația la COVID-19 să fie moderată sau asiptomatică.
Recent, autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au cerut persoanelor vindecate de coronavirus să doneze sânge, din care medicii vor să extragă eşantioane de plasmă ce vor fi utilizate pentru îngrijirea bolnavilor aflaţi încă în stare gravă
Plasma foştilor pacienţi care au fost infectaţi cuCOVID-19conţine anticorpi ce ar putea să ducă la reducerea sarcinii virale în organismele bolnavilor grav afectaţi de acest virus.
Noul coronavirus continuă s-a răpândit ântoată lumea. La nivel mondial sunt confirmate peste 785.000 de cazuri de contaminare cuCOVID-19.
În total, 37.820 de persoane infectate cu noul coronavirus au decedat, iar 165.659 de pacienți din întreaga lume au fost decalarați vindecați.