COVID-19: Noi focare de infecții în Coreea de Sud, după ce autoritățile au relaxat restricțiile. Specialiștii se tem de un al doilea val al pandemiei

COVID-19: Noi focare de infecții în Coreea de Sud, după ce autoritățile au relaxat restricțiile. Specialiștii se tem de un al doilea val al pandemiei
foto: Pixabay

Coreea de Sud a raportat duminică 34 de cazuri noi de Covid-19, cea mai mare creștere zilnică raportată în ultimalună, numărul total de infecții ajungând la 10.874. Coreea de Sud a primit numeroase laude pentru faptul că a acționat rapid pentru a stopa primele focare de COVID-19 și a fost considerată un exemplu de succes pentru strategia sa de izolare agresivă.

Sâmbătă, la doar câteva zile după ce restricțiile au fost relaxate, primarul din Seul a ordonat închiderea tuturor barurilor și cluburilor din oraș, invocând temeri privind o „explozie de infecții”. Un nou focar însă a izbucnit și s-a extins cu repeziciune într-un cartier din Seul. Totul ar fi pornit de la un bărbat în vârstă de 29 de ani, care a petrecut într-un club de noapte, scrie bbc.com.

Acum, autoritățile din domeniul sănătății căută să urmărească și să testeze aproximativ 1.510 de persoane care au vizitat aceleași locuri. Duminică, președintele Coreei de Sud. Moon Jae-in, a declarat că noul grup de infecții „ demonstrează că, și în faza de stabilizare, pot apărea din nou situații critice oricând”.

Într-un discurs, președintele a spus că țara nu trebuie să renunțe la protecția împotriva coronavirusului, adăugând că această criză “nu s-a terminat până când nu dispar toate cazurile active”.

Coreea de Sud reușise să stingă toate focarele active

Coreea de Sud a înregistrat pe 30 aprilie prima sa zi fără cazuri transmise local de Covid-19 de la mijlocul lunii februarie. Acesta a înregistrat patru cazuri noi, dar toate au fost persoane venite din străinătate, care au fost diagnosticate și izolate la sosire.

Acest lucru a fost privit drept o etapă importantă pentru o țară care a fost cândva printre cele mai mari focare de coronavirus din lume, situație care vine după eforturi semnificative – și în mod remarcabil, fără blocarea totală a activității.

Coreea de Sud a înregistrat o creștere uriașă a numărului de infecții în februarie, după ce un grup religios din Daegu a devenit focar de COVID-19. S-a constatat că un membru al Bisericii Shincheonji a lui Iisus a infectat zeci de alte persoane și mii de cazuri au fost legate mai târziu de activitatea religioasă.

Guvernul a reacționat lansând o campanie masivă de testare. Ca parte a punerii la dispoziție a testelor în mod liber, au fost înființate clinici specializate în toată țara.

Măsuri pregătite pentru al doilea val al pandemiei

În contextul în care specialiștii vorbesc despre un al doilea val al pandemiei, Coreea de Sud pregătește măsuri ample de combatere a infecțiilor cu COVID-19.

Astfel, guvernul de la Seul va înființa 1.000 de clinici pentru tratarea potențialilor pacienți cu coronavirus în următoarele luni, în pregătire pentru un posibil al doilea val al pandemie în toamna şi iarna acestui an, au declarat luni oficialii de la Seoul, potrivit Korea Times.

Experții în boli infecțioase avertizează cu privire la un al doilea val de infecții cu coronavirus din toamnă, când temperaturile vor scădea din nou. Potrivit sud-coreenilor, nici vaccinul şi nici tratamentul pentru COVID-19 nu vor fi puse la punct până atunci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`