COVID-19: Danemarca devine prima țară europeană care dispune redeschiderea treptată a școlilor

COVID-19: Danemarca devine prima țară europeană care dispune redeschiderea treptată a școlilor
Foto: Pixabay

Danemarca a dispus redeschiderea treptată a școlilor, începând de miercuri, ca o primă măsură de relaxare a restricțiilor impuse pe fondul extinderii pandemiei de COVID-19. Astfe, guvernul danez a luat decizia de a deschide creșele, grădinițele și școlile, la mai bine de o lună de la închiderea lor, ca măsură de protecție împotriva extinderii noului coronavirus.

Această măsură nu va fi aplicată brusc, în toate regiunile țării, ci treptat. Astfel cursurile vor fi reluate miercuri doar în jumătate dintre municipalități și doar în 35% din unitățile de învățământ din Copenhaga, scrie The Guardian.

Pe de altă parte toate grădinițele și școlile primare sunt așteptate să își reia activitatea la 20 aprilie iar elevii de gimanziu și liceu vor continua învățămâtul la distanță, online, urmând a se întoarce la clasă abia pe 10 mai.

La începutul lunii în curs, guvernul anunța că școlile se vor redeschide cu condiția ca toată lumea să respecte distanțarea socială de doi metri între bănci și regulile privind spălarea mâinilor.

Măsura nu a fost lipsită de critici în spațiul public. O petiție intitulată ”Copilul meu nu este un porc de guineea” a adunat 18.000 de semnături.

Până acum, Danemarca a înregistrat 6.691 de cazuri confirmate de Covid-19 și 299 de decese. Guvernul a interzis adunările de peste 10 persoane, iar barurile, restaurentele, mall-urile și cluburile au fost închise.

Comisia Europeană critică o relaxare haotică a restricțiilor în statele membre

Uniunea Europeană a transmis miercuri critici la adresa statelor naționale, pe fondul eliminării în condițiihaoticeși potențial dezastruoasea restricțiilor care limitează răspândirea coronavirusului, avertizând cele 27 de țări ale sale să se acționezefoarte prudent.

Întrucât Austria, Republica Cehă și Danemarca au ridicat deja unele măsuri de blocare, brațul executiv al UE, Comisia Europeană, a lansat foaia de parcurs pentru ca membrii să coordoneze o ieșire din blocare, care se așteaptă să dureze câteva luni.

Aproape 80 de mii de oameni au murit acum în Europa din cauza bolii, aproximativ două treimi din numărul global, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Comisia a apreciat cădecidențiiar trebui să se bazeze pentru a ghida strategiile naționale de ieșire din criză în săptămânile și lunile următoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Rafa Nadal își pregătește revenirea pe teren. Turneul la care a fost înscris
23:00 - Ministerul Afacerilor Externe a reamintit avertismentul de călătorie pentru Liban: „Evitați orice călătorie”
22:44 - Sute de lovituri israeliene în Liban într-o singură zi. Benjamin Netanyahu, către poporul libanez: Războiul Israelului nu este cu voi, ci cu Hezbollah. De prea multă vreme vă folosește drept scuturi umane
22:35 - Trei bărbați din Prahova au intrat în curtea unui vecin și l-au luat la bătaie. Polițiștii au intervenit în scandal
22:35 - Românii, pe primele locuri în topul mondial al sedentarismului. Care sunt motivele pentru care nu facem mai mult sport
22:23 - Diana Stoica: Klaus Iohannis nu adună voturi nici pentru o asociație de proprietari în momentul de față. Un om ca el își dorește tot (VIDEO)
22:03 - De unde a luat naștere expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Această vorbă pune în dificultate mulți români
21:59 - Iulian Paraschiv, despre eventuala candidatură a lui Iohannis la parlamentare: Legile în România și în alte state cu sisteme democratice nu pot fi făcute în favoarea sau în defavoarea unei singure persoane (VIDEO)
21:47 - Lucian Lungoci (PSD): Refuzat la export, Klaus Iohannis îi obligă pe cei de la PNL să-i găsească un serviciu în România. Are o pensie frumoasă, iar acum îi trebuie și un serviciu (VIDEO)
21:36 - Adrian Cozma, despre Klaus Iohannis: Cred că e bine să revină în PNL. Președintele României, mai ales în primul mandat, a fost o locomotivă pentru PNL (VIDEO)