Renumitul doctor francez Didier Raoult, despre folosirea clorochinei în tratarea COVID-19: Lumea săracilor, cei care au folosit acest tratament, au rate de mortalitate mici / E prima dată când în țările cele mai bogate există cea mai mare mortalitate

Renumitul doctor francez Didier Raoult, despre folosirea clorochinei în tratarea COVID-19: Lumea săracilor, cei care au folosit acest tratament, au rate de mortalitate mici / E prima dată când în țările cele mai bogate există cea mai mare mortalitate
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Poupart Julien/ABACA

Didier Raoult, controversatul specialist francez în boli infecțioase, răspunde criticilor săi într-un interviu televizat. Principalul susținător al clorochininei și al derivatelor sale pentru lupta împotriva coronavirusului, a declarat că ideile sale se bazează doar pe date reale, tangibile:

„Sunt un practician. Ceea ce îmi place este să acumulez date reale, tangibile, astfel încât să pot lucra și să văd cum funcționează lucrurile”, explică acesta.

Acesta apără din nou tratamentul pe bază de clorochină cu trupul și suflet pentru a trata Covid-19, promovat acum și de anumiți lideri precum Donald Trump sau președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Este un „medicament care a existat timp de 80 de ani, prescris probabil unei treimi din populația lumii, în Franța se vând 36 de milioane de pastile pe an”, amintește el.

În timp ce comunitatea științifică din Franța i-a adus reproșuri pentru prejudecățile sale metodologice aplicate în testele sale. Acesta a subliniat că acuzațiile sunt „fanteziste” atunci când vine vorba despre contestatarii clorochinei:

„Dintr-o dată, toate autoritățile încep să spună că acesta este un lucru groaznic, criminal. N-am auzit niciodată un lucru atât de fantezist. Este de neînchipuit.”

El a dat exemplu în acest sens statele sărace din Sud care au rate de mortalitate foarte mici, dupăc e au folosit ani la rând clorochina.

„Lumea săracilor, cei mai puțin înstăriți din Sud, care au folosit cloroquina, apoi hidroxicloroquina și azitromicină, într-un mod masiv, și care au rate de mortalitate foarte mici”.

„Este spectaculos, este prima dată când în țările cele mai bogate, există cea mai mare mortalitate. Suntem singurii care nu au tratament. Ceilalți au depistat și au tratat. Toți cei care au folosit clorochina ca tratament au o mortalitate mai mică decât a noastră „.

Acesta din urmă se referă în special la mai multe țări africane, care folosesc deja cloroquina împotriva malariei. Pentru a lupta împotriva coronavirusului, derivați ai hidroxiclorochinelor au fost folosiți de atunci în Benin, Camerun, Burkina Faso sau Senegal, amintește France Info. Prin urmare, India, cel mai important producător mondial de cloroquina, sau Brazilia, sunt, de asemenea, în favoarea acestui tratament.

Cu toate acestea, efectele benefice ale colorochininei și hidroxiclorochinelor „nu au fost încă dovedite”, a declarat recent Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA). Acesta din urmă a evidențiat, de asemenea, „reacții adverse grave și, în unele cazuri, fatale”, în special asupra afecțiunilor cardiace.

Cine este renumitul medic Didier Raoult

Didier Raoult, șeful Institutului de boli infecțioase din Marseille, a decis să distribuie pe scară largă tratamentul care constă într-o combinație de hydroxyclorochină (un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament anti-malarie) și azithromycin, un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială.

Tratamentul prescris de Didier Raoult, a fost testat pe un numă foarte mic de oameni, totuși numeroși medici au preluat deja schema folosită de acesta, chiar dacă autoritățile ezită să recunoască validitatea medicamentului.

Pe baza primelor studii, Didier Raoult a tratat peste 4.000 de pacienți.

Raoult a demarat la Institutul pe acre îl conduce un program extrem de agresiv de testare, potrivit Liberation, cu 1.500 de teste zilnic, în condițiile în care la nivelul întregii țări se făceau câte 4.000 de teste. El a criticat vehement strategia națională, cerând testarea pe scară largă, după modelul de succes al Coreei de Sud.

Ce este clorochina

Clorochina este un medicament folosit pentru a trata malaria, amoebiaza extra-intestinală, artrita reumatoidă și lupusul eritematos. Mai nou, aceasta este folosită în tratarea persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus.

În februarie, experții chinezi în domeniul sănătății au declarat că mii de pacienți au fost tratați și externați, după ce s-a constatat că medicamentul antimalarian Fosfat de clorochină a avut un efect curativ pentru persoanele care sunt testate pozitiv.

Ulterior, tot mai multe state au început să administreze clorochină sau hidroxoclorochină pacienților diagnosticați cu noul coronavirus.

Inclusiv schema de tratament al cazurilor de COVID-19 din România folosește clorochina. Ministerul Sănătății din România a inclus în schema de tratament pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2 hidroxiclorochina.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a afirmat, pentru B1.ro, că nu știe să existe lipsuri în acest moment în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii