COVID-19: Bulgaria a decis închiderea capitalei Sofia în weekendul de Paște. Premierul Borisov vrea să ridice starea de urgență după 13 mai

COVID-19: Bulgaria a decis închiderea capitalei Sofia în weekendul de Paște. Premierul Borisov vrea să ridice starea de urgență după 13 mai
Foto: Premierul bulgar, Boiko Borisov (sursă: Facebook)

Bulgaria a decis închiderea capitalei Sofia în weekendul de Paște, astfel că locuitorii capitalei nu vor putea părăsi orașul și nu pot primi vizitatori. Decizia extremă a fost luată după ce guvernul bulgar a anunțat o extindere a numărului de cazuri de COVID-19 în țara vecină României. Aceste restricții crează deja numeroase probleme pentru bulgari, având în vedere faptul că

Restricţia a fost impusă după ce numeroşi locuitori din capitală au decis miercuri şi joi să plece cu maşinile în provincie pentru weekendul de Paştele ortodox. Măsura a fost anunțată de ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev, într-o conferinţă de presă, care a precizat că blocarea capitalei v fi dispusă pe termen nelimitat, scrie AFP.

„Cu începere de la miezul nopţii, interzicem pe termen nelimitat orice intrare sau ieşire din Sofia pentru toate autovehiculele de transport de pasageri”, a anunţat oficialul bulgar.

Vor putea intra și ieși din Sofia camioanele care transportă mărfuri şi maşinile de salvare. Angajaţii care trebuie să meargă la locul de muncă vor avea permisiunea, numai între anumite ore şi pe baza unui document justificativ.

Până în prezent, bulgarii au avut dreptul să se deplaseze, pe baza unor acte doveditoare, la locul de muncă, din motive medicale sau pentru a acorda ajutor unei rude bolnave.

Bulgaria,una din ţările europene cele mai puţin afectate

Bulgaria este deocamdată una din ţările europene cele mai puţin afectate. Ea a fost una din primele ţări din Europa care au impus izolarea, de la 13 martie, şi numără 800 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus şi 38 de decese înregistrate. Potrivit autorităţilor, un vârf al pandemiei este aşteptat după Paşte, la sfârşitul lui aprilie.

Premierul bulgariei, Boyko Borissov, ar fi declarat jurnaliștilor că nu vrea ca starea de urgență să continue după 13 mai, scrie novinite.com.

„Vreau chiar să văd starea de urgență ridicată mai devreme, dar dacă nu respectăm recomandările și nu respectăm măsurile, focarul infecției va veni de la sine. Nu s-au găsit încă niciun medicament și vaccin împotriva coronavirusului „, a spus premierul Borissov și a adăugat că este nedumerit de ce unii oameni își vizitează rudele și răspândesc boala. Premierul Borissov le-a cerut din nou bulgarilor să rămână acasă și și-a exprimat speranțele că oamenii vor arăta responsabilitatea și disciplina.

„Vom afla dacă am respectat măsurile între 5 și 6 zile după Paște. Scopul meu este să vă mențin în viață, a spus Boyko Borissov.”

Statul va finanţa din fonduri europene 60% din costurile salariale în toate sectoarele afectate de criza coronavirusului

Bulgaria încearcă evitarea prăbușirii economice cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijin a salariilor bulgare de 1,5 miliarde leva (aproximativ 770 de milioane euro) pentru păstrarea ocupării forței de muncă în sectoarele cele mai afectate de măsurile de închisoare instituite.

Bulgaria a notificat Comisia în ceea ce privește accesarea Cadrului temporar pentru o schemă de ajutor pentru subvenții care ar permite autorităților bulgare să finanțeze 60% din costurile salariale (inclusiv contribuțiile la securitatea socială a angajatorilor) ale întreprinderilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie