Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran își asumă ”responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran își asumă ”responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean
Foto: pixabay.com

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran anunță că își asumă ”responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului companiei Ukraine International Airlines, la bordul căruia se aflau 176 de persoane, informează Reuters.

„Asum responsabilitatea totală. Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a precizat șeful Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei, generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, într-o întregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

Generalul a susținut că avionul a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă după ce a fost identificat greșit drept rachetă de croazieră. Operatorul rachetei a deschis focul fără să fi obținut înainte confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicaţii.

„Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greşită”, a spus Hajizadeh, precizând că soldatul a a considerat avionul drept o rachetă de croazieră și a avut 10 secunde la dispoziție pentru a lua o decizie.

Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean, care decolase miercuri de la Teheran, cu destinaţia Kiev. Ayatollahul Ali Khamenei a ordonat forţelor armate să facă tot ce este necesar „pentru evitarea repetării unui astfel de accident”.

Liderul suprem iranian a fost informat vineri că avionul a fost doborât dintr-o eroare umană și a ordonat ca totul să fie făcut public.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`