CORONAVIRUS | Voluntarii salvează de la colaps sistemul sanitar din Belarus. Între timp, președintele Alexandr Lukașenko îndeamnă oamenii să bea multă votcă

CORONAVIRUS | Voluntarii salvează de la colaps sistemul sanitar din Belarus. Între timp, președintele Alexandr Lukașenko îndeamnă oamenii să bea multă votcă
Foto: Hepta - Face to Face / Bilderbox

În plin război cu epidemia de coronavirus, sistemul de sănătate din Belarus primește un ajutor substanțial din partea voluntarilor. Asta, în timp ce chiar președintele țării, Alexandr Lukașenko, evită încă să admită măcar că virusul există. Belarus este singura țară în care campionatul de fotbal încă nu a fost suspendat. De fapt, reacția întârziată a acestei țări în fața epidemiei a ridicat sprâncene a uimire pe întreg continentul. „Nimeni în această țară nu va muri de coronavirus”, a declarat sigur pe el șeful statului, la începutul acestei săptămâni. Lukașenko a catalogat epidemia de COVID-19 ca fiind o „psihoză”. În schimb, Ministerul Sănătății din Belarus a raportat până acum 4.204 de infectări cu coronavirus, la o populație de 9,5 milioane cât are țara, și 40 de decese. Numărul de cazuri crește aici mai repede decât în țările învecinate.

Epidemie de coronavirus în Belarus. Sistemul de sănătate supraviețuiește cu sprijinul voluntarilor

Cu un președinte ignorând total pericolul reprezentat de COVID-19, sistemul sanitar din Belarus se bazează pe eforturile voluntarilor. Andrej Stryzhak, activist pentru drepturile omului, este unul dintre cei care a înființat grupul #bycovid19 pentru strângerea de fonduri și achiziția și distribuția de materiale și echipamente de protecție pentru medicii aflați în prima linie a frontului. Este una dintre numeroasele inițiative ale ONG-urilor și business-urilor locale, notează The Guardian.

„Scopul nostru este să ne asigurăm că sistemul (de sănătate) nu intră în colaps. În multe locuri, de exemplu în Vitebsk (oraș în nord-estul țării), vedem că situația este foarte dificilă, chiar critică. Sunt mulți oameni bolnavi acolo, inclusiv mulți medici”, a declarat Andrej Stryzhak.

Lipsa echipamentelor și materialelor se simte tot mai mult, iar pe piața neagră o simplă mască a ajuns să coste chiar și peste 13 euro. Așa că Stryzhak, împreună cu zeci de vountari și mai multe ONG-uri, au strâns aproape 115.000 de euro și au distribuit în spitale 27.000 de ventilatoare medicale, alte materiale sanitare și echipamente de protecție.

„Cel mai greu e cu ventilatoarele. Dacă te uiți la cifrele oficiale date de guvern, îți dai seama că produsele noastre reprezintă o bună parte din total”, a mai spus voluntarul.

Un medic din Vitebsk, oraș devenit un adevărat focar de COVID-19, a declarat că unele spitale nu au fost reaprovizionate pentru a face față valului de infectări. Prin urmare, zeci de cadre medicale s-au îmbolnăvit la rândul lor.

Voluntarii țin să sublinieze că munca lor este apolitică și au precizat că Ministerul Sănătății chiar a fost foarte doritor să le primească ajutorul. Unul dintre ei a afirmat că politicienii sunt tot mai conștienți că „societatea nu va mai accepta lipsa de reacție în fața epidemiei”.

Pe măsură ce criza de adâncește, tot mai multe companii locale se zbat să cumpere sau chiar să producă echipamente de protecție, să strângă bani pentru comunitățile vulnerabile locale, dar și pentru diaspora. Unele oferă reduceri la cursele cu taxiul, altele se oferă să aibă grijă de bătrâni sau de alte persoane care sunt cele mai vulnerabile în această perioadă.

„Este foarte important ca acum să ne mișcăm rapid, deoarece boala se răspândește în Belarus cu o viteză incredibilă”, a declarat și Katerina Sinyuk, liderul ONG-ului Imena, participant de asemenea la campania #bycovid19.

„Dacă anterior guvernul avea o atitudine neutră față de noi sau colabora ocazional, urgența a făcut ca acum acesta să ne ceară direct ajutorul. Pentru prima dată, există acel sentiment că toată lumea pune umărul la treabă pentru același scop”, a mai precizat ea.

De exemplu, producătorilor locali li s-a cerut să vină ei cu măști de protecție, în loc ca acestea să fie aduse din alte țări. „Misiunea ce ne-a fost încredințată atârnă greu pe umerii noștri. Toată lumea se chinuie să se ridice la nivelul așteptat”, a declarat un om de afaceri care a început să producă măști.

Andrej Stryzhak speră ca de acum să existe o încredere mai mare în ONG-urile din Belarus: „Vom continua să muncim până când vom fi convinși că guvernul chiar are situația sub control și că personalul medical are echipamentele necesare pentru a-și face treaba fără a se teme”.

Aleksandr Lukaşenko nu crede în coronavirus

Între timp, președintele țării, Aleksandr Lukaşenko, l-a luat pe ”nu” în brațe. El este ferm convins că nimeni în Belarus nu va murit de coronavirus și că totul este doar o „psihoză”.

La mijlocul lunii martie, el i-a invitat pe oameni, mai ales pe cei de la sate, să meargă la muncă: „Tractorul îi va vindeca pe toţi! Pământul vindecă pe toată lumea”.

Ulterior, Lukașenko a venit cu alte recomandări: „Să faceţi o saună, să beţi multă votcă şi să munciţi din greu. În acest mod, o să ucideţi virusul din organism”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`