Va fi sau nu învins coronavirusul odată cu venirea verii? În plină pandemie de COVID-19, părerile oamenilor de știință sunt împărțite

Va fi sau nu învins coronavirusul odată cu venirea verii? În plină pandemie de COVID-19, părerile oamenilor de știință sunt împărțite
foto: Pixabay

Un studiu oficial leagă căldura de o răspândire mai mică a coronavirusului în Spania, dar mulți experți au ajuns la concluzia că temperatura nu va fi suficientă pentru a ține în frâu pandemia de COVID-19, scrie El Pais.

Fără niciun tratament eficient în lupta cu noul coronavirus și fără un vaccin pentru cel puțin un an de acum, una dintre marile speranțe pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 se referă la faptul că odată cu creșterea temperaturilor în apropierea verii, capacitatea de infectare a virusului va scădea drastic.

Vara și pandemia de COVID-19. Ar exista, totuși, o legătură între coronavirus și căldură

Fernando Belda, purtător de cuvânt în Agenția națională de meteorologie din Spania, este optimistă. Echipa sa tocmai a găsit „primele indicii de corelare” între frig și propagarea bolii respiratorii în Spania.

„Vedem un tipar: la o temperatură mai mică, mai mulți afectați”, explică el. Cu toate acestea, experiența din trecut și ceea ce se întâmplă în alte țări scot în lumină că vara nu va fi destul pentru a opri pandemia de COVID-19.

Cercetătorii spanioli au analizat temperatura medie din fiecare comunitate autonomă, de-a lungul a 14 zile, și numărul de persoane infectate în tot acest timp la fiecare 100.000 de locuitori.

Tiparul, după cum susține Belda, s-a repetat pe toată perioada studiată, încă de la începutul carantinei și până acum.

„Trebuie să fim foarte atenți, pentru că aceste condiții de umiditate și temperatură variază mult de la o zonă geografică, la alta și, bineînțeles, există mulți alți factori care influențează transmiterea și răspândirea noului virus”, avertizează Cristina Linares, coautoare a studiului. „Însă există corelație statistică”, subliniază ea.

Donald Trump era adeptul ideii că vara va lovi puternic coronavirusul, dar câțiva experți americani l-au contrazis

Cu aproximativ o săptămână în urmă, mai mulți experți din comunitatea americană de știință recomandau Casei Albe să nu se încreadă în faptul că o eventuală căldură ar putea frâna pandemia de COVID-19. Oamenii de știință explicau că Australia și Iran, două țări considerate ca având temperaturi de vară, înregistrează o propagare rapidă a virusului.

„În plus, celelalte tulpini de coronavirus care cauzează boli umane potențial grave, cum sunt SARS și MERS, nu au arătat niciun fel de comportament sezonier”, spuneau autorii studiului din SUA, care au fost coordonați de medicul Harvey Finberg, de la Universitatea Harvard.

Donald Trump, președintele SUA, a fost unul dintre promotorii ideii potrivit căreia vara va avea un efect nimicitor asupra coronavirusului.

„Se pare că în aprilie, în teorie, când vor crește un pic temperaturile, va dispărea ca prin miracol”, spunea Trump, la un miting din 10 februarie.

Marc Lipsitch, epidemiolog la școala de sănătate publică a Universității Harvard, demontează această teorie.

Până la această oră, potrivit Worldometer, peste 2,08 milioane de oameni din toată luema au fost confirmați cu COVID-19, iar numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților infectați cu coronavirus se îndreaptă spre 135.000. Totodată, mai bine de 515.000 de pacienți s-au vindecat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`