CORONAVIRUS | Turismul spaniol, lovit puternic de pandemia de COVID-19: Veniturile din acest sector s-au înjumătățit în primele patru luni ale anului

CORONAVIRUS | Turismul spaniol, lovit puternic de pandemia de COVID-19: Veniturile din acest sector s-au înjumătățit în primele patru luni ale anului

Pandemia de coronavirus a lovit puternic în sectorul turistic din Spania. Potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INE) din această țară, în primele patru luni ale acestui an, veniturile din turism aproape că s-au înjumătățit, informează Reuters.

Sectorul turismului din Spania, grav afectat de pandemia de coronavirus: Veniturile au scăzut la jumătate în primele patru luni ale acestui an

Concret, în perioada ianuarie – aprilie 2020, cei aproape 10,5 milioane de turiști care au călătorit în Regatul Iberic au cheltuit 11,7 miliarde de euro, cu 48% mai puțin față de aceeași perioadă din 2019.

Începând din 15 martie, autoritățile spaniole au impus măsuri drastrice de izolare, în contextul creșterii alarmante a număruluii de cazuri de infectare cu noul coronavirus și a deceselor în rândul pacienților cu COVID-19. De alstfel, Spania a fost timp de câteva săptămâni a doua cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus. În aceste condiții, activitățile turistice au fost oprite complet.

Autoritățile spaniole se pregătesc de reluarea activităților turistice începând din 1 iulie

Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Externe de la Madrid, Arancha Gonzalez Laya, anunța că autoritățile se pregătesc de redeschiderea graduală a turismului de la 1 iulie, pentru început doar pentru vizitatorii din țări europene și doar în zonele în care răspândirea SARS-CoV-2 este ținută sub control.

Turismul este un domeniul esențial pentru economia spaniolă, acest sector contribuind cu 12% la Produsul Intern Brut al țării. Datele oficiale arată că Spania a fost vizitată de 83,7 milioane de turiști străini în 2019, acesta fiind al șaptelea an consecutiv de creștere al numărului de vizitatori.

Între timp, duminică, 31 mai, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că va solicita Parlamentului o nouă prelungire a stării de alertă, a șasea, până la data de 21 iunie.

Șeful Guvernului de la Madrid a stabilit o strategie în patru etape pentru relaxarea măsurilor impuse pe teritoriul țării sale pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în rândul populației.

Astfel, începând de luni, în patru insule spaniole s-au redeschis terasele la 75% din capacitate și cu respectarea unor măsuri speciale de siguranță sanitară și de distanțare, printre care așezarea meselor la o distanță de 1,5 metri una de cealaltă. Astfel, cele patru insule intră în a treia etapă de relaxare care prevede și permisiunea organizării de adunări de până la 20 de persoane și redeschiderea centrelor comerciale care pot primi clienți la 40% din capacitate. De asmenea, hotelurile pot pune și ele la dispoziție spații comune până la un grad de ocupare de 50%.

„Faza 3 va fi cea a guvernaneței absolute de către comunitățile autonome, care vor avea atunci competența de a gestiona propria relaxare”, a explicat premierulPedro Sanchez, precizând că specialiștii recomandă ca restricțiile de circulație să fie păstrare până la data de 21 iunie.

Aproape 290.000 de cazuri de COVID-19 în Spania

Spania este, în acest moment, a patra cea mai afectată țară din lume din punctul de vedere al cazurilor de coronavirus, după Statele Unite ale Americii, Brazilia și Rusia. Aproape 290.000 de persoane din Regatul Iberic au fost testate pozitiv, până acum, pentru infecția cu SARS-CoV-2, dintre care 617 sunt, în acest moment, în stare gravă. De la debutul pandemiei, în Spania au fost prelucrate peste 4 milioane de teste.

Bilanțul deceselor, în această țară a depășit 27.000. În același timp, vedea bună este că de la începutul crizei sanitare și până în prezent, aproape 200.000 de spanioli au învins infecția cu noul coronavirus și au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`