Turcia prelungește tarea de carantină instituită pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, se prelungește această măsură care vizează 31 de provincii timp de 48 de ore, weekendul următor, potrivit Reuters.
Președinte turc Recep Erdogan a anunțat, marți, că se dorește evitarea confuziei de la sfârşitul săptămânii trecut, când oamenii au luat cu asalt magazinele.
”În cadrul Consiliului nostru de Miniştri, am decis să prelungim izolarea în weekend atunci când acest lucru este necesar”, a spus Erdogan.
În același context al haosului de pe străzi, ministrul de Interne turc, Suleyman Soylu, a vrut să-și dea demisia, dat Erdogan nu a fost de acord.
Dacă Erdogan ar fi acceptat demisia, Soylu ar fi devenit al doilea ministru al Turciei care părăsește mandatul de la debutul pandemiei. Mehmet Cahit Turhan a fost demis din funcția de ministru al Transporturilor, cu două săptămâni în urmă, după proiectul privind construirea unui canal la marginea Istanbulului, în plină pandemie.
Parlamentul turc a adoptat o lege care prevede ca zecid e mii de deținuți să fie eliberați din închisori pe fondul pandemiei de coronavirus.
Nu vor fi eliberați însă deținuții condamnați în virtutea legislaţiei antiteroriste controversate.
De asemenea, nu vor fi eliberați jurnalişti, opozanţi politici şi avocaţi care se află în detenţie provizorie şi nu au fost încă judecaţi.
Această măsură este criticată de Organizația Mondială a Drepturilor Omului, care consideră că Erdogan îi discriminează pe opozații săi.
Aproximativ 45.000 de deținuți vor fi eliberați, după ce trei dintre aceștia au decedat în urma infectării cu noul coronavirus, dintr-un total de 17 deţinuţi contaminaţi de maladie.
Astfel, numărul deţinuţilor plasaţi în arest la domiciliu ar urma să crească la 90.000.
Guvernul de la Ankara a raportat până în prezent peste 61.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Dintre aceștia 4.000 de oameni s-au vindecat și au fost externați.
Alți 1.296 au murit ca urmare a complicațiilor suferite după contactarea virusului chinez și 1.786 de persoane sunt în stare gravă.
La nivel global,coronavirusul s-a răspândite deja în 210 țări și teritorii. Concret, autoritățile din toată lumea au confirmat peste 1,93 milioane de cazuri deCOVID-19, iar numărul deceselor relaționatecoronavirusului a trecut de 120000. Totodată, mai bine de 460.000 de oameni au fost declarați vindecați.
SUA sunt națiunea cea mai afectată din lume.
Până la această oră, autoritățile americane au diagnosticat cu infecție cucoronaviruspeste 587.000 de oameni, în timp ce numărul fatalităților înregistrate a trecut de 23.000.
Italia este a doua cea mai afectată țară din lume, cu peste 159.000 de îmbolnăviri de COVID-19 și 20.465 de decese.
Spania completează acest top trei negru al cazurilor de COVID-19. Guvernul de la Madrid a raportat până în prezent peste 172.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și puțin peste 18.000 de decese. Alți peste 7.000 de spanioli se află în stare gravă din cauza COVID-19.