Modelul sud-coreean. Cum poate fi înfrânt coronavirusul. Când se va sfârşi pandemia. Când va fi funcţional primul vaccin. Opiniile profesorului Kim Woo-joo, specialistul nr. 1 din Coreea de Sud

Modelul sud-coreean. Cum poate fi înfrânt coronavirusul. Când se va sfârşi pandemia. Când va fi funcţional primul vaccin. Opiniile profesorului Kim Woo-joo, specialistul nr. 1 din Coreea de Sud
Foto: Captură Youtube

Cu una dintre cele mai eficiente abordări epidemiologice şi sociale, Coreea de Sud este în acest moment ţara care a reuşit cel mai bine să ţină sub control evoluţia pandemiei de coronavirus.Din 19 ianuarie când a fost raportat primul caz şi până la acest moment, Coreea de Sud are 9661 cazuri, 5228 însănătoşiri şi doar158 morţi.

Care este cheia succesului din această ţară explică prof. dr. Kim Woo-joo, specialistul nr. 1 din Coreea de Sud, într-un interviu acordat canalului de youtube Asian Boss.

De aproape 30 ani în domeniu, Kim Woo-joo, profesor în cadrul Departamentului de Boli Infecţioase al Universităţii Guro din Seoul, are experienţa luptei direct cu SARS din 2003, gripa porcină din 2009, Ebola din 2014, MERS – 2015. Pandemia de COVID-19 este însă cea mai provocatoare experienţă din cariera sa. Iată câteva concluzii avizate la care a ajuns cu privire la molima care ne-a dat vieţile peste cap:

COVID 19 este o pneumonie severă, foarte contagioasă şi pentru care nu există înca tratament.

Rata mortalităţii diferă de la o ţară la alta chiar dacă este acelaşi virus. Fiecare ţară are protocol de carantină diferit, altă schemă de tratament, un alt grad de dezvoltare al sistemului medical, date demografice diferite.

În ţările cu populaţie îmbătrânită, precum Italia, rata mortalităţii generale este de 8-9%.

Coreea de sud:
Mortalitatea în rândul celor de peste 80 de ani este de 11,6 %.
Mortalitatea la grupa de vârstă 70 ani este de 6,3%.
Mortalialitatea la cei de 60 ani este 1,5 %.
Mortalitatea celor de 50 ani este 0,4%.
În grupa de vârstă 30 şi 40 de ani, Coreea de Sud a înregistrat câte un decedat. Nu au fost decese în rândul adolescenţilor şi tinerilor de 20 ani.

90% din cei care au murit în Coreea de Sud din cauza pandemiei au peste 60 ani..

Cum în principal lupta cu COVID-19 se bazează pe sistemul imunitar al fiecărei persoane, oamenii în vârstă ori cei cu boli cronice sunt mai puternic afectaţi. Cei până în 50 de ani însă pot experimenta doar simptomele unei gripe medii, pe o durată de 1-2 săptămâni, după care să revină la normal.

20% din cei infectaţi în Coreea de Sud nu au manifestat niciun simptom!

Au existat pacienţi tratatţi de COVID 19 care la o săptămână după recuperare au recidivat.

Sunt trei căi principale prin care se poate prelua virusul:

  • Prin stropii de salivăale unei persoane infectate care strănută sau tuşeşte fără mască şi care se împrăştie la o distanţă de 1-2 metri în jur. În acest caz virusul poate pătrunde prin ochi, nas sau gură,
  • Transmiterea prin contact direct cum este cazul strângerii de mână cu o persoană infectată care anterior şi-a dus mâna din reflex la nas sau la ochi.
  • Preluarea de pe o suprafaţă infestată. Virusul poate supravieţui de la câteva ore la peste 3-4 zile, funcţie de mediul în care aterizează după ce a fost expulzat prin strănut sau tuse. Pe haine sau hărtie virusul supravieţuieşte aproximativ o zi. Umiditatea atmosferică favorizează supravieţuirea coronavirusului pe diverse suprafeţe, putând trăi şi 7 zile.
  • Coronavirusul nu se transmite prin aer decât în cazul specific al aerosolilor, când mai multe persoane respiră aerul din aceeaşi încăpere în care se află o persoană infectată. (Cazul grupării religioase Shineheongi din Coreea de Sud)

Odată ce coronavirusula pătruns în sistemul respirator apare febra, tusea, dificultăţile de respiraţie, oboseală pierderea apetitului, dureri musculare. Cu prioritate cei care au asemenea simptome ar trebui să îşi facă testul pentru COVID-19.

30% din cei infectaţi şi-au pierdut simţul mirosului sau gustului pe o durată între 5 şi 10 zile.

Coreea de Sud a depăşit 400.000 de testări, ajungând o medie de 15.000 de teste pe zi. Testul este gratuit pentru grupele de risc. Cei care îl fac preventiv, fără să prezinte simptome, plătesc echivalentul a 140 de dolari, iar suma este decontată de stat în cazul unui rezultat pozitiv.

În Coreea de Sud toată populaţia poartă măşti de calitatea celor folosite de medici în spitale. Este vital să se protejeze ochii, nasul şi gura deoarece ţesutul mucos din aceste zone are receptori care favorizează lipirea coronavirusului.
Coronavirusul nu intră prin piele, dimpotrivă epiderma este un factor de protecţie generală în lupta cu COVID-19.

Rata mică de îmbolnăvire a Coreei de Sud este legată de faptul că oamenii poartă măşti şi se spală pe mâni cu religiozitate. Spre deosebire de europeni, coreenii au avut experienţa epidemiilor din 2009 şi 2015, şi au înţeles mai bine cum să se protejeze. De asemenea, după confruntarea cu MERS guvernul dar şi instituţii private au investit masiv în dezvoltarea testelor PCR.

Odată cu apariţia noului coronavirus Coreea de Sud s-a mişcat foarte repede în testarea şi carantinarea cazurilor pentru a preveni răspândirea. Sud coreenii folosesc inclusiv metoda monitorizării prin intermediul unei aplicaţii pe smartphone care semnalizează deplasarea pacienţilor şi dă alarma când sunt încălcate limitele legale…

Distanţarea socială este strict respectată, dar Coreea de Sud nu a închis toate unităţile de învăţământ.90% din universităţile sud coreene sunt funcţionale.

Motivul pentru care Coreea de Sud, Taiwan, Singapore şi Hong Kong ţin epidemia sub control este pentru că s-au mai confruntat anterior cu epidemii periculoase şi au experienţă, atât instutuţional cât şi la nivelul societăţii civile.

Problema în aceste state este că se confruntă acum cu un al doilea val pandemic declanşat de cei care vin din Europa sau America. 20 % din actualele cazuri din Coreea de Sud sunt persoane venite de peste hotare.

Când va lua sfârşit pandemia?

Profesorul Kim Woo-joo spune că este greu de estimat fnalul evoluţiei pandemice, existând câteva scenarii. În cel mai optimist dintre ele, pandemia ar putea lua sfârşit în iulie-august, dacă ţările afectate vor conlucra între ele.

Un al doilea scenariu ar fi să dispară la începutul verii, coronavirusul să se ducă în emisfera Sudică pe timpul iernii şi să revină în noiembrie-decembrie din nou, în emisfera Nordică, odată cu sezonul gripal.

Toate predicţiile depind de realizarea unui vaccin care să pună capăt cu adevărat pandemiei. În mod normal pentru un virus nou e nevoie de 10-15 ani pentru a realiza un vaccin şi costuri de peste 800 milioane dolari, spune profesorul Woo. Cunoaştem AND-ul coronavirusul abia de două luni şi dacă totul merge bine estimarea cea mai rapidă pentru apariţia vaccinului este de 18 luni, cele mai mari şanse de realizare existând în SUA şi China.

Tratamentul folosit de sud-coreeni

Cea mai rapidă metodă a fost folosirea unor tratamente destinate pentru alte boli. Kaletra -utilizată pentru SIDA şi Cloroquina folosită împotriva malariei. De asemenea sud coreenii fac teste clinice pentru utilizarea Remdesivirului, un medicament folosit în tratarea Ebola. O altă metodă rapidă, dar nu de masă, este folosirea de plasmă de la un bolnav vindecat pentru a transfera anticorpi eficienţi.

Sfatul doctorului Kim Woo-joo pentru tinerii din întreaga lume:

Poate te simţi în siguranţă pentru că în cazul în care vei lua boala, te vei vindeca. Poate nu te îngrijorezi deloc. Dar dacă răspândeşti virusul la cei mai în vârstă pentru ei poate fi letal. Dacă ţii cont de asta atunci te vei spăla pe mâini, vei purta o mască, vei respecta distanţa socială. Trebuie să îţi protejezi propria sănătate dar şi pe cea a familiei. Aşa poţi ajuta să punem sfârşit pandemiei.Fiecare persoană poate contribui la încetarea crizei prin care trecem.

Puteţi urmări AICI interviul integral, cu subtitrare în limba engleză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`