Suedia are cel mai mare număr de decese în Europa pe cap de locuitor din cauza noului coronavirus. Statul a avut o altă strategie în ceea ce privește gestionarea pandemiei. De exemplu, școlile, restaurantele și întreprinderile au fost deschise pe perioada pandemiei de coronavirus.
Suedia, care a optat pentru o strategie mai puțin restrictisă de combatere a noului coronavirus decât alte țări europene, are cel mai mare număr de decese în Europa pe cap de locuitor din cauza bolii COVID-19 în ultimele șapte zile, potrivit Reuters.
Suedia a deschis majoritatea școlilor, restaurantelor și întreprinderilor în timpul pandemiei.Deși numărul deceselor este în scădere, Suedia a înregistrat 6.25 de decese la un milion de locuitori pe zi, conform mediei aferente unei perioade de 7 zile, între 12-19 mai. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa şi peste cel din Marea Britanie, de 5,75 decese la un milion de locuitori.
Pe parcursul pandemiei, Suedia are în continuare mai puține decese pe cap de locuitor decât Regatul Unit, Spania, Italia, Belgia și Franța, care au optat pentru măsuri restrictive stricte pentru a opri răspândirea noului coronavirus, dar mult mai mari decât vecinii nordici Danemarca, Norvegia și Finlanda.
Strategia Suediei, bazată în principal pe măsuri voluntare privind distanțarea socială și igiena de bază, a fost criticată de unii ca fiind un experiment periculos cu viețile oamenilor, dar a fost prezentată și ca un model viitor de către Organizația Mondială a Sănătății.
Strategia mai puțin restrictivă a Suediei pare să fi atenuat efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei, creşterea încetinind mult mai puţin în primul trimestru, comparativ cu Danemarca şi Norvegia.
Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivel mondial se apropie de cinci milioane. Dintre acestea, aproape două milioane s-au vindecat, dar aproape 325.000 au decedat și alte peste 45.000 sunt în stare gravă.
În acest moment, COVID-19 se manifestă acum în 213 țări și teritorii din toată lumea. Statele Unite ale Americii au cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei, cu peste 1.5 milioane de infectări raportate și aproape 94.000 de morți. Rusia se apropie și ea de 300.000 de contaminări, în vreme ce Marea Britanie a sărit de 35.300 de decese.
Italia, care este prima țară europeană puternic afectată de noul coronavirus, care a fost depistat pentru prima dată în orașul Wuhan din China, a ajuns la 226.699 de infectări și 21.169 de decese. Alte 716 persoane sunt în stare gravă. 129.401 oameni, în schimb, s-au vindecat.
Spania raportează 278.803 infectări și 27.778 decese, iar situația devină tot mai gravă în Brazilia. Aici numărul contaminărilor a ajuns la 271.885, iar cel al deceselor la 17.983.
În ceea ce privește Franța, din 180.809 persoane depistate pozitiv, 28.022 au decedat, 1.894 sunt în stare gravă și 62.563 s-au vindecat.
În România, până marți, ora 13.00, s-au înregistrat 17.191 de persoane infectate cu noul coronavirus.