Poluarea este un factor important în rândul deceselor pacienților diagnosticați cu COVID-19, arată un studiu făcut la Harvard. Cercetătorii spun că oamenii diagnosticați cu coronavirus care locuiesc în zone unde a existat un nivel crescut de poluare a aerului înainte de izbucnirea pandemiei prezintă un risc mai mare de deces din cauza infecției decât cei care locuiesc în zone cu aer mai curat.
Analiza arată că localitățile sunde nivelul de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5,sunt mult mai grav afectate de coronavirus ca zonele de munte ori unde industria respectă criterile de mediu.
Cercetarea specialiștilor de la Harvard se bazează pe date obținute la nivelul a 3.080 de comitate americane și demonstrează că “expunerea pe termen lung la poluarea aerului creşte vulnerabilitatea de a experimenta cele mai severe urmări ale Covid-19”, scrie New York Times.
Specialiștii de la Harvard susțin că în zonele poluate riscurile de deces din cauza Covid-19 sunt cu 15% mai mari, spune Francesca Dominici, profesor de biostatistică la Harvard, care a condus studiul.
Aici sunt înregistrate și cele mai multe spitalizări și cele multe forme grave de COVID-19, mai spune Dominici.
De asemenea, doctorul John R. Balmes, purtător de cuvânt al American Lung Association şi profesor de medicină la University of California din San Francisco, afirmă că descoperirea celor de la Harvard este una foarte importantă și avertizează spitalele aflate în regiunile poluate să se pregătească de nivel ridicat de pacienți cu forme grave provocate de COVID-19.
Parctic, expunerea la poluarea întâlnită de cele mai multe ori în orașele mari îi face vulnerabili pe oameni la infecții.
În Statele Unite al Americii, coronavirusul a ucispână în prezent peste 12.500 de oameni, iar alți peste 400.000 de persoane sunt infectate cu virusul provenit din Wuhan, China.
În lume, sunt peste 82.000 de victime ale coronavirusului, iar peste 1, 4 milioane de oameni sunt infectați.
La nivel global, peste 300.000 de persoane s-au videcat de COVID-19.
Deși traficul rutier este aproape inxistent din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei noului coronavirus (COVID-19), rețelele de monitoriare a calității aerului au semnat în ultimele nopți depășiri record ale indicilor de poluare.
Miercuri dimineață, locuitorii capitalei s-au plâns că nu pot respira din cauza mirosului înțepător.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că poluarea a survenit ca urmare a unui incendiu izbucnit la o fermă de porci de lângă București, afirmând totodată că fumul nu e toxic, ci doar urât mirositor.
Ferma aparține unui operator privat aflat acum în insolvență. Zonele în care miroase foarte tare sunt Buftea, Otopeni și Corbeanca”, a spus Alexe.
Aceste incendii sunt puse intenționat, ele având loc doar noaptea, după ora 12.00, și durează până pe la 4-5 dimineața.
Firmele care vor să scape de deșeuri lucrează și în weekend-uri. De altfel, în ultimele săptămâni, bucureștenii nu au putut deschide geamurile dimineața din cauza aerului toxic, deși traficul este redus considerabil, la fel și densitatea populației, din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.
Ministrul Alexe spune că situația este cunoscută, iar inspectorii de mediu sunt pe teren pentru a identifica zonele și pentru a plica amenzi celor care nu respectă legea.
„Aș vrea să menționez că Garda de Mediu este pe teren, laboratorul mobil este în zonă, au fost informați cei de la ISU, astfel încât să fie găsită soluția tehnică să fie stins incendiul”,a mai declarat Ministrul Mediului.
Cei care poluează nu par deranjați de sancțiunile aplicate de inspectorii Gărzii de Mediu. S-au dat până acum amenzi de 697.000 de lei, a precizat pentru B1.ro Ministerul Mediului.
Cu toate acestea, seară de seară bucureștenii respiră un aer toxic.
Întrebați de ce poluarea este la cote record deși traficul a fost resus de pandemia de coronavirus, inspectorii din Ministerul Mediului au spus că mai există și alte surse de poluare, cum ar fi gropile de gunoi încălzirea rezidențială, greu de crezut însă pentru că termometrele au urcat până la 20 de grade în aceste zile, șantierele, deși activitatea este, cel puțin teoretic, sistată pe perioada stării de urgență, salubrizarea ineficientă și activitățile industriale care nu respectă nicio normă din legea de prevenire a poluării.