CORONAVIRUS | Rusia, acuzată că a mințit privind raportarea deceselor, acuză Financial Times și New York Times că au mințit privind raportarea deceselor. Parlamentarii de la Moscova cer investigarea publicațiilor

CORONAVIRUS | Rusia, acuzată că a mințit privind raportarea deceselor, acuză Financial Times și New York Times că au mințit privind raportarea deceselor. Parlamentarii de la Moscova cer investigarea publicațiilor
Foto: Hepta - Vladimir Fedorenko

Parlamentarii din Rusia au declanșat o campanie împotriva unor publicații occidentale, care au scris despre îngrijorări conform cărora Moscova raportează cifre mult mai mici ale epidemiei de coronavirus decât cele care există în realitate. O subcomisie parlamentară a înaintat procurorilor, vineri, o plângere ce vizează Financial Times și New York Times. Asta demonstrează că autoritățile ruse sunt extrem de sensibile la orice insunuare că ar putea ascunde numărul real al deceselor provocate de COVID-19, notează The Independent.

Parlamentarii ruși vor investigarea Financial Times și New York Times

Vasily Piskarev, președintele unei subcomisii din Duma ce se ocupă de „interferențele din exterior”, a declarat că alte trei publicații rusești care susțin Opoziția vor fi verificate din cauza materialelor despre bilanțul epidemiei de coronavirus din țară.

„Am analizat publicațiile de limbă engleză și am identificat o serie de resurse de limbă rusă care au distribuit articolele mincinoaselor New York Times și Financial Times către publicul rus”, a spus parlamentarul.

„De-a lungul celor 20 de ani de când Vladimir Putin conduce, media locală a fost supusă unei cenzuri tot mai brutale. Până acum, autoritățile nu au făcut nimic serios în privința publicațiilor străine, dar asta s-ar putea să se schimbe”, notează The Independent.

Joi, Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a catalogat articolele New York Times și Financial Times ca fiind „dezinformări” și a cerut retragerea lor. În comentarii ulterioare, ea a dat de înțeles că acreditarea jurnaliștilor celor două publicații în Rusia va fi condiționată de retractarea materialelor.

Vineri, Serghei Lavrov, ministrul de Externe, s-a delimitat de aceste afirmații: „Nu am auzit nimic despre acest lucru și nu am abordat subiectul cu Maria Zakharova. Cred că nici ea, nici eu nu ar trebui să avansăm astfel de idei”.

Rusia, acuzată că raportează date false privind epidemia de coronavirus

Luând în calcul datele oficiale, Rusia e pe locul doi în lume, cu aproape 263.000 de îmbolnăviri, dar la foarte mare distanță de primul loc, Statele Unite, care au peste 1,7 milioane de cazuri de coronavirus. Raportat la cifrele contaminărilor, Rusia raportează un număr suspect de mic de decese – 2.418. Asta înseamnă o rată a mortalității de sub 1%.

The Independent notează că datele raportate de Moscova cu greu pot fi crezute. Testele cu grad scăzut de siguranță dau rezultate negative la multe persoane care, de fapt, au contractat virusul. În plus, în mod evident autoritățile nu raportează numărul real al deceselor.

„Dacă ai pe cineva cu COVID-19, care se întâmplă să moară în urma unui stop cardiac din cauza stresului, decesul va fi aproape sigur pus pe seama problemelor cardiace”, a susținut un specialist, citat de publicația britanică.

Weekendul trecut, The Moscow Times scrisese că a analizat cifrele privind mortalitatea în luna aprilie. Acestea erau în capitala rusă cu circa 1.800 mai multe decât în media ultimilor zece ani. Raportările oficiale indicau, însă, că în Moscova au murit din cauza COVID 642 de oameni. Concluzia publicației a fost că autoritățile raportează 3 din 10 decese.

Ulterior, New York Times și Financial Times au venit cu propriile lor analize, prin care au ajuns la aceeași concluzie, anume că Rusia nu raportează bilanțul real al epidemiei. Financial Times, de exemplu, a ajuns la concluzia că 70% din decese nu sunt raportate.

De altfel, chiar oficialii de la Moscova au dat de înțeles că sunt de acord cu raționamentul, mărturisind că 60% dintre victimele care aveau și alte afecțiuni grave nu erau trecute în rândul deceselor provocate de coronavirus.

Joi, președintele Vladimir Putin declara că situația se ameliorează în Rusia.

Și China este acuzată că a ascuns numărul real al victimelor COVID-19. Iar în cazul ei situația e și mai complicată. De pe teritoriul său a izbucnit pandemia și tot mai multe date sugerează că regimul comunist de la Beijing a ascuns gravitatea bolii și capacitatea ei incredibilă de transmitere. Pentru că a liniștit planeta în mod fals, rezultatul a fost că toată lumea a început cu stângul lupta cu acest virus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`