CORONAVIRUS | Rate scăzute ale prezenței anticorpilor la pacienții care au fost infectați cu COVID-19. Ce au scos la iveală studiile făcute în Franța, SUA și Italia

CORONAVIRUS | Rate scăzute ale prezenței anticorpilor la pacienții care au fost infectați cu COVID-19. Ce au scos la iveală studiile făcute în Franța, SUA și Italia
Foto: Hepta.ro / hepta photo agency / Xiong Qi

Un studiu epidemiologic realizat într-un liceu din localitatea Crépy-en-Valois din departamentul Oise, unul dintre focarele de COVID-19 din Franța, arată că doar 26% dintre profesorii, elevii de liceu și familiile acestora care au fost infectați cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Pasteur, unde a fost realizat studiul, având în vedere aceste date, nu se justifică adoptarea vreunei măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Concret, cercetarea arată că 41% dintre elevii de liceu, profesorii și personalul din unitatea de învățământ în care s-a desfășurat studiul au fost infectați cu SARS-CoV-2 în lunile februarie și martie, în cazul lor contaminarea fiind depistată cu ajutorul testelor de detectare a anticorpilor. Însă doar 11% dintre rudele elevilor de liceu au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus, ceea ce este departe de procentele de 60-70% din populație care ar trebui să dezvolte imunitatea de grup astfel încât epidemia să fie combătută.

În plus, profesorul Arnaud Fontanet, autor al studiului și șef al unității de Epidemiologie de la Institutul Pasteur din Paris, precizează că nu există o certitudine cu privire la natura protectoare a anticorpilor pe care îi au pacienții vindecați de COVID-19. De altfel, în cazul epidemiei de SARS, care a izbucnit tot în China, la începutul anilor 2000, studiile au arătat că 10% dintre pacienți nu mai aveau anticorpi la un an de la infectare.

Doar 10% dintre italienii contaminați cu COVID-19 au dezvoltat anticorpi

Similar, șeful Institutului Național de Sănătate din Italia, Silvio Brusaferro, a declarat recent că doar aproximativ 10% dintre italieni au dezvoltat anticorpi după infecția cu COVID-19, ceea ce înseamnă că imunizarea populației este departe de a fi atinsă, iar proiectul „pașapoartelor pentru imunitate” este de nerealizat.

„Pentrua obține imunizarea, aproximativ 80% din populație trebuie să fi fost în contact cu virusul, țintă care este foarte departe”, a declarat Silvio Brusaferro, potrivit thetimes.co.uk.

Experții italieni propuseseră ca deținătorii pașapoartelor de imunitate să se poată reîntoarce la serviciu, însă în acest context, inițiativa pare dificil de pus în practică.

Totodată, în China, la spitalul Zhongnan din Wuhan, unde a izbucnit pandemia de COVID-19, s-a constatat că doar 2,4% dintre cei aproximativ 3.600 de angajați ai unității medicale au dezvoltat anticorpi la COVID-19.

New York: Numărul real al contaminărilor cu COVID-19, mult mai mare decât datele oficiale

În același timp, un studiu realizat în New York, cel mai mare focar de COVID-19 din SUA, pentru a măsura răspândirea virusului a scos la iveală faptul că numărul real al infecțiilor depășește cu mult cifrele raportate oficial, ceea ce ar putea însemna și că, în realitate, rata deceselor este mai scăzută, informează Bloomberg.

Concret, s-a constatat că doar 13,9% din cele 3.000 de persoane care au fost testate aveau urme ale prezenței virusului în organism. Cu alte cuvinte, aproximativ 2,7 milioane de rezidenți ar putea fi contaminați cu COVID-19, a declarat guvernatorul din New York, Andrew Cuomo. Ar fi vorba astfel despre cifre de 10 ori mai mari decât raportările oficiale din acest moment. Așadar, rezultatele studiului par să confirme ideea potrivit căreia virusul a infectat mult mai multe persoane decât au fost diagnosticate în New York.

Cercetarea a fost realizată pe baza analizelor de sânge făcute pentru identificarea anticorpilor. Aceste teste arată dacă o persoană a fost contaminată, la un moment dat, cu COVID-19, astfel putând fi identificați inclusiv oamenii care nu au prezentat simptome.

De altfel, potrivit estimărilor Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor, 25% dintre persoanele infectate ar putea fi asimptomatice.

Se poate infecta o persoană de mai multe ori cu COVID-19?

De la debutul pandemiei deCOVID-19, una dintre principalele întrebări la care încearcă să răspundă specialiștii este dacă o persoană se poate infecta de mai multe ori cu noulcoronavirus. Asta pentru că a înțelege cine devine imun în fața infecției cu SARS-CoV-2 reprezintă cheia pentru găsirea unui tratament, după cum se arată într-un articol publicat deBBC. Însă teoriile cunoscute până acum, nu sunt neapărat valabile în cazul infecției cu noul coronavirus, după cum au avertizat recent reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Asta pentru că, până la finalul anului 2019,COVID-19nu a fost niciodată depistat la om.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`