Premierul Pedro Sanchez, care dă explicații joi, în Congres, cu privire la motivele pentru care cere prelungirea stării de alarmă din Spania, este „convins” că peste două săptămâni va fi nevoit să ceară „o nouă prelungire de 15 zile”, relatează El Pais, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Această presupusă a treia prelungire, care va avea nevoie de ratificarea deputaților spanioli, ar împinge starea de alarmă din Spania până la 15 mai, inclusiv. În replică, Pablo Casado, liderul PP, a amenințat că nu va mai sprijini acest demers și a respins noile Pacte de la Moncloa (măsurile prin care Spania dorește să iasă din impasul economic provocat de COVID-19, care evocă celebrele acorduri economice prin care Regatul trecea la democrație la sfârșitul anilor `70, după dictatura franquistă).
Vestea vine în contextul în care Pedro Sanchez a convocat partidele parlamentare spaniole la o rundă de discuții, ce va avea loc săptămâna viitoare, cu scopul de a căuta „reconstrucția economică și socială” a Spaniei.
Premierul Sanchez, care a dat asigurări că Guvernul Spaniei pregătește un plan „progresiv, eșalonat și dur” pentru ieșirea din carantină, a lansat un apel către statele membre ale UE: „UE este în pericol dacă nu există solidaritate. Austeritatea și tăierile nu sunt soluția”.
Santiago Abascal, liderul Vox, acuză guvernul Sanchez de „cea mai proastă gestionare din lume” – totuși, opinia sa vine în contradicție cu poziția exprimată de Organizația Mondială a Sănătății, care i-a lăudat executivul spaniol pentru răspunsul la criza provocată de pandemia de coronavirus.
În orice caz, bilanțul deceselor zilnice din Spania a scăzut, potrivit datelor furnizate la ultima raportare. Astfel, în ultimele 24 de ore, Regatul a înregistrat doar 683 de decese printre pacienții infectați cu coronavirus, iar numărul total al victimelor a urcat la 15.238. Ministerul spaniol al Sănătății a precizat că, până la ultima raportare, au fost diagnosticate 152.446 de cazuri de COVID-19, dintre care 52.165 de pacienți au fost declarați vindecați și, prin urmare, externați.
Potrivit datelor centralizate de Worldometer, coronavirusul și-a făcut resimțită prezența în 209 de țări și teritorii din toată lumea. Astfel, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 1,53 de milioane de oameni, în timp ce bilanțul deceselor se apropie de 90.000. Peste 340.000 de pacienți cu COVID-19 s-au vindecat.
Italia rămâne țara cu cele mai multe decese din lume, 17.669, în timp ce SUA sunt națiunea cu cele mai multe îmbolnăviri, peste 435.000. Totuși, americanii sunt și națiunea care a efectuat cele mai multe teste, circa 2,22 de milioane – număr aproape dublu comparativ cu următorul stat din această ierarhie, Germania, care are peste 1,31 de milioane. Cu excepția lor, niciun alt stat al lumii nu a trecut de 1 milion de teste, deși este drept că Republica Populară Chineză nu a fost inclusă în această statistică.