Polonia a trecut, luni, la cea de-a doua etapă de relaxare a restricțiilor ce au fost impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. Astfel, au fost redeschise restaurantele, cafenelele, barurile și saloanele de înfrumusețare. Pentru a preveni, totuși, o creștere dramatică a numărului de infectări cu COVID-19, patronii vor trebui să ia măsuri sanitare speciale și să se asigure că toți clienții vor putea respecta distanțarea socială. De la izbucnirea epidemiei, această țară a înregistrat peste 18.000 de îmbolnăviri și peste 900 decese, la o populație de aproape 38 de milioane de locuitori.
Începând de luni, restaurantele, cafenelele, barurile şi saloanele de înfrumuseţare din Polonia se redeschid, în cadrul unei noi etape de relaxare a restricțiilor ce au fost impuse în lupta cu epidemia de SARS-CoV-2. Totul, în contextul în care multe săptămâni au fost permise doar serviciile de livrare la domiciliu.
Toate vor trebui să respecte reglementări sanitare stricte și să ia măsuri astfel încât clienții să poată respecta distanțarea socială și să fie evitată aglomerația. Fiecare client va trebui să aibă asigurat un perimetru de patru metri pătrați. În continuare, purtarea măștii de protecție este obligatorie.
Și sălile de sport s-au redeschis de luni, numărul persoanelor ce au permis accesul fiind, de asemenea limitat, pentru evitarea aglomerației, notează DPA.
Deja din weekend autoritățile de la Varșovia au crescut numărul de persoane ce pot participa la servicii religioase și au anulat măsura carantinării obligatorii în cazul celor care călătoresc peste graniţe şi lucrează în domeniul medical.
Dacă răspândirea bolii va fi ținută sub control, Polonia intenționează să permită, printre altele, redeschiderea parțială a școlilor.
Totul, în contextul în care experții grupului internațional EndCoronavirus plasau Polonia în zona roșie a țărilor în care guvernele trebuie să înăsprească restricțiile.
De la izbucnirea epidemiei de coronavirus și până în prezent, în Polonia s-au înregistrat peste 18.000 de îmbolnăviri și peste 900 de decese.
Partidele de coaliție care se află la guvernare acum în Polonia au convenit, în ultimul moment, să amâne alegerile prezidențiale, ce trebuiau să aibă loc pe 10 mai, pe fondul scandalului că alegătorii vor putea vota doar prin corespondență. Observatorii electorali internaționali, cât și cei polonezi și-au manifestat îngrijorarea că votul nu va fi suficient de transparent și nici corect, având în vedere că mai mulți candidați și-au suspendat campaniile din cauza crizei COVID-19.
Partidul Lege și Justiție (PiS), principala formațiune aflată la guvernare în Varșovia, a încercat să forțeze organizarea scrutinului la data stabilită, pentru ca Andrzej Duda, în vârstă 47 de ani, să fie reales. A cedat, însă, după ce partidul minoritar aflat în coaliție și Opoziția l-au acuzat că pune câștigul politic mai presus de sănătatea oamenilor.
Astfel, alegerile prezidențiale au fost reprogramate „cât mai curând posibil”, acestea urmând a se desfășura tot prin corespondență. Un vicepremier polonez a declarat că scrutinul ar putea fi organizat, probabil, pe 28 iunie.
În ultimii ani, Polonia, Ungaria și România au fost oile negre ale Uniunii Europene, din cauza atacurilor repetate date de partidele de guvernare la adresa Justiției: Partidul Lege și Justiție în Varșovia, Fidesz în Budapesta și PSD, aflat la guvernare până la finele anului trecut, în București.