Noul coronavirus își pierde din putere și a devenit mult mai puțin letal, a spus duminică un medicul italian Alberto Zangrillo, șeful Spitalului San Raffaele din Milano, care a mai precizat că virusul nu mai există din punct de vedere clinic în Italia.
„Testele care s-au efectuat în ultimele 10 zile au arătat o încărcătură virală din punct de vedere cantitativ, care a fost absolut mai mici în comparație cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două luni”, a spus el pentru televiziunea RAI, citat de Reuters.
Italia are cel de-al treilea număr cel mai mare de decese din lume, cauzate de pandemia de coronavirus, cu 33.415 de persoane care au murit de când focarul a apărut, în 21 februarie. Totodată, statul are cel de-al șaselea număr global de cazuri la 233.019.
Cu toate acestea, noile infecții și decese au scăzut constant în luna mai, iar țara relaxează unele dintre cele mai rigide restricții de blocare introduse oriunde pe continent.
Medicul Zangrillo a spus că unii experți sunt prea alarmiști cu privire la perspectiva unui al doilea val de infecții, iar politicienii trebuie să țină seama de noua realitate.
„Trebuie să revenim la a fi o țară normală”, a spus el, adăugând că „Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru terorizarea țării.”
Guvernul a cerut prudență, spunând că este prea devreme pentru a declara victoria.
„În așteptarea dovezilor științifice pentru a susține teza că virusul a dispărut … I-aș invita pe cei care spun că sunt siguri de acesta să nu confunde italienii”, a declarat Sandra Zampa, un subsecretar în cadrul ministerului sănătății.
Oficialul a adăugat că, ”în schimb, ar trebui să invităm italienii să păstreze maximă precauție, să mențină distanțarea fizică, să evite grupurile mari, să se spele frecvent pe mâini și să poarte măști”.
Un al doilea medic din nordul Italiei a declarat agenției naționale de știri ANSA că, de asemenea, vede că SARS-CoV-2 își slăbește puterea.
„Puterea pe care virusul a avut-o acum două luni nu este aceeași putere pe care o are astăzi”, a declarat Matteo Bassetti, șeful clinicii de boli infecțioase din spitalul San Martino din Genova, menționând că este clar că astăzi boala COVID-19 este diferită.
În mai multe orașe din Italia, inclusiv în Milano și capitala Roma, au fost proteste împotriva guvernului Giuseppe Conte, sâmbătă, oamenii ieșind să își exprime nemulțumirea față de închiderea economiei, dar și față de UE, fără să respecte totuși măsurile de distanțare socială.
Unii dintre ei au purtat măști, cu toate acestea, adesea, măștile erau coborâte sub bărbie.
Manifestația de la Roma a fost formată din aproximativ 200 de persoane și au scandat sloganuri antiguvernamentale și au strigat „libertate”. Poliția a încercat să spargă rândurile mulțimii, astfel că o parte dintre protestatari au fugit pe o străduță, în timp ce alții s-au culcat în fața forțelor de ordine sau, după caz, au lovit cu palmele în caroserii.
Luigi Di Maio, minsitrul de Externe al Italiei, a transmis un mesaj dur la adresa statelor europene vecine, în contextul în care se solicită o deschidere controlată a frontierelor pe fondul relaxării măsurilor restrictive impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.
În aceste condiții, Italia cere respect din partea celorlalte state europene în ce priveşte viitoarea redeschidere a frontierelor.
Roma pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor în Europa din 15 iunie, ceea ce ar marca o repornire la scară continentală a turismului, un sector-cheie pentru economia italiană, acum îngenuncheată.
Declarațiile ministrului de Externe din Italia au avut loc în contextul în care Austria şi Elveţia refuză o redeschidere a frontierelor lor terestre cu Italia.