Pandemia de COVID-19 este în continuă extindere și afectează în acest moment 210 state și teritorii din toată lumea. Numărul persoanelor testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus a depășit 2,8 milioane, dintre care peste 58.300 de pacienți se află în stare critică. Bilanțul deceselor, la nivel mondial, a ajuns la 196.412. Pe de altă parte, de la debutul pandemiei aproape 778.500 de pacienți s-au vindecat. Între timp, Statele Unite ale Americii, țara care are cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei, înregistrează aproape 913.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, cu aproape 15.000 de pacienți în stare gravă. 51.607 de americani au murit de la începutul pandemiei, în timp ce numărul celor care a învins infecția a depășit 92.300.A doua cea mai afectată țară din lume din punctul de vedere al cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este Spania, cu aproape 220.000 de persoane testate pozitiv. Aici, bilanțul deceselor a ajuns la 22.524. Totodată, peste 92.300 de persoane au fost declarate vindecate. Între timp, Italia rămâne statul european care a înregistrat cel mai grav bilanț al victimelor pandemiei de COVID-1. 25.969 de persoane și-au pierdut viața în Peninsulă de la începutul crizei. Cele mai recente date anunțate de autoritățile de la Roma arată că numărul persoanelor contaminate cu noul coronavirus se apropie de 193.000, în timp ce peste 60.000 de italieni s-au vindecat. În ceea ce privește situația din România, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, la ora 13.00, că pe teritoriul țării nosatre au fost confirmate pozitiv 10.417 de persoane.2.817 de români au fost declarați vindecați, iar bilanțul deceselor a ajuns la 567.
B1.rovă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.
UPDATE, 24 aprilie, ora 23.00: Virgil Musta, medic primar de Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a elaborat o schemă de tratament pentru pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, menită să împiedice agravarea bolii.
UPDATE, 24 aprilie, ora 23.00: Raed Arafat a declarat că redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor nu se va face după data de 15 mai, această măsură nefiind inclusă în prima tranșă a relaxării restricțiilor.
UPDATE, 24 aprilie, ora 23.00: Premierul Ludovic Orban a anunțat că pe teritoriul României a crescut capacitatea de testare pentru depistarea noului coronavirus, la peste 7.000 de teste pe zi.
UPDATE, 24 aprilie, ora 23.00: Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a lăsat audiența cu ochii în lacrimi, vineri, după ce a citit, el însuși vizibil emoționat, scrisoarea primită de la un fermier din Kansas, care i-a trimis o mască N-95 pentru a o dona unui medic sau unei asistente. Asta deși are o soție bolnavă și se teme pentru viața ei.
UPDATE, 24 aprilie, ora 23.00: Liderii Mondiali au promis vineri să accelereze lucrările pentru testele, medicamentele și vaccinurile împotriva coronavirusului, pe care să le împartă în toată lumea. Însă, Statele Unite ale Americii nu au luat parte la lansarea inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății.
UPDATE, 24 aprilie, ora 23.00: Un studiu al Botnar Research Centre, institut de cercetare afiliat Universității Oxford, arată că este posibil ca primele cazuri de infectare cu coronavirus din Spania să fi apărut cu o lună mai devreme decât se știa până acum.
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, vineri după-amiază, la 567 de decese. Ultimele 15 victime raportate aveau vârste cuprinse între 36 și 97 de ani și erau din Suceava, Iași, Bacău, Alba, Galați, Timiș, Brașov și Botoșani.
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Președintele Klaus Iohannis cere reexaminarea legii care a modificat Codul Muncii, dând posibilitatea angajatorilor să suspende contractele de muncă pe durata stării de urgenţă generată de pandemia de coronavirus. În acest sens, șeful statului a cerut, vineri, Parlamentului să revizuiască legea, afirmând că ”soluţia legislativă este de natură să conducă la probleme în aplicare şi să inducă o reală confuzie”.
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis, vineri, că vaccinarea de rutină trebuie să continue și în această perioadă de epidemie de coronavirus. Oficialul a făcut această declarație cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării.
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Compania naţională TAROM anunță că va relua zborurile începând cu 2 mai. Prima destinaţie de zbor este Amsterdam, iar în următoarele zile vor fi efectuate curse şi spre Atena, Paris şi Frankfurt.
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Cum s-a transformat Organizația Mondială a Sănătății dintr-un scut într-un complice al pandemiei: „Murim pentru că viețile noastre au fost subordonate obsesiilor Partidului Comunist Chinez”
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Arhitectul ciudatei strategii a Suediei. Anders Tegnell e convins că țara sa va rezista mai bine decât alte state celui de-al doilea val de infectări
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: Un studiu epidemiologic realizat într-un liceu din localitatea Crépy-en-Valois din departamentul Oise, unul dintre focarele de COVID-19 din Franța, arată că doar 26% dintre profesorii, elevii de liceu și familiile acestora care au fost infectați cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Pasteur, unde a fost realizat studiul, având în vedere aceste date, nu se justifică adoptarea vreunei măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus.
UPDATE, 24 aprilie, ora 20.00: „Google pentru IMM-uri” se numește platforma inițiată de compania Google, ce găzduiește instrumente gratuite pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
UPDATE, 24 aprilie, ora 16.00 –Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat vineri un ghid privind întoarcerea la serviciu, în contextul pandemiei de COVID-19,se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.
UPDATE, 24 aprilie, ora 16.00 –Primărița dinLas VegasCarolyn Goodman, în vârstă de 81 de ani, vrea redeschiderea hotelurilor, cazinourilorși stadioanelordin oraș, în ciuda creșterii cazurilor decoronavirusdinSUA.
UPDATE, 24 aprilie, ora 16.00 –Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, este într-o formă bună, după ce la începutul acestei luni a fost diagnosticat cu COVID-19 și a fost internat la seția de terapie intensivă a Spitalului St Thomas din Londra. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock. Totodată, TheDaily Telegraph dezvăluie pe site că premierul britanic preconizează să-şi reia activitatea începând de luni.
UPDATE, 24 aprilie, ora 16.00 –De la debutul pandemiei deCOVID-19, una dintre principalele întrebări la care încearcă să răspundă specialiștii este aceea dacă o persoană se poate infecta de mai multe ori cu noulcoronavirus. În acest moment, o mare parte a dezbaterii din lumea științifică se concentrează asupra necesității unui test pentru determinarea anticorpilor din organism. Asta pentru că a înțelege cine devine imun în fața infecției cu SARS-CoV-2 reprezintă cheia pentru găsirea unui tratament, după cum se arată într-un articol publicat deBBC.
UPDATE, 24 aprilie, ora 16.00 -Președintele Donald Trump speră că noul coronavirus să fie distrus de temperaturile ridicate, razele soarelui și înălbitor.
UPDTAE, 24 aprilie, ora 8.40 -SUAau raportat, joi, 25.090 de cazuri noi și 3.071 de decese, bilanțul total ajungând la 868.395 de persoane testate pozitiv, dintre care 49.861 s-au stins din viață, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.