Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă guvernele din Europa să ia rapid măsuri pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus, însă le cer autorităților să evite pe cât posibil reimpunerea carantinei totale.
Michael Ryan, director în cadrul OMS, a declarat că este greu să nu impui restricții atunci când transmiterea atinge un anumit nivel.
„Este trist să vedem cum multe țări europene se confruntă cu o creștere rapidă a infectărilor, iar guvernele sunt nevoite să ia măsuri ferme în încercarea de a opri transmiterea virusului. Și este extrem de greu să nu impui restricții atunci când transmiterea atinge un anumit nivel”, a spus Michael Ryan, potrivit Digi24.
Acesta a mai adăugat că se încearcă o evitare a carantinei masive, ”care are darul de a pedepsi comunitățile, societatea”.
„Nu este vorba de impunerea carantinei, ceea ce autoritățile încearcă să facă nu este să impună carantina, ci să rupă lanțul de transmitere. Noi încercăm să evităm carantina masivă, care are darul de a pedepsi comunitățile, societatea. Trebuie să ne asigurăm că nu ne concentrăm doar pe restricții, ci și pe supraveghere, pe testare, pe anchete epidemiologice, pe educație și pe faptul că toată lumea își asumă responsabilitatea: comunitatea și autoritățile deopotrivă”, a menționat el.
Amintim că Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene, a recomandat statele membre UE să nu instituie restricții de călătorie anti-COVID la frontierele interne ale blocului comunitar.
„Sigur că unele restricţii sunt necesare, dar un lucru este clar: coronavirusul este prezent în întreaga Europă şi nu îl vom aduce sub control prin restricţii la frontiere, ci prin colaborare”, a declarat vicepreşedintele al Comisiei Europene responsabil de Valori şi Transparenţă.
Jourova insistă că este necesar ca statele membre UE să aibă o abordare unitară.
„Noi am propus să fie coordonate măsurile privind călătoriile din zonele de risc epidemic, pentru a evita apariţia unor norme diferite în materie de teste medicale Covid-19 şi carantină”, a insistat Vicepreședintele CE, amintind că, luna trecută, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări privind călătoriile în spaţiul Uniunii Europene în contextul pandemiei.
Vineri, statele UE au decis să-şi coordoneze restricţiile anti-COVID, în timp ce numărul cazurilor de infectare creşte accelerat în Europa.
Astfel, statele membre au aprobat o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marţi în Consiliul UE de miniştrii al statelor membre.
În urma recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.
Joi, Europa a depășit 100.000 de cazuri zilnice de COVID-19, pentru prima dată de la debutul pandemiei.
În prezent, Europa a înregistrat peste 16% din totalul cazurilor și aproape 22% din decesele mondiale de coronavirus.
Epicentrul focarului din regiunea europeană s-a mutat în Regatul Unit, Spania și Franța, țări care au raportat cel puțin peste 10.000 de cazuri fiecare în ultimele trei zile.