CORONAVIRUS | Oamenii de știință americani lucrează la un spray nazal împotriva Covid-19

CORONAVIRUS | Oamenii de știință americani lucrează la un spray nazal împotriva Covid-19
Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania și firma de biotehnologie Regeneron investighează dacă tehnologia dezvoltată pentru terapia genică poate fi utilizată pentru a produce un spray nazal care va preveni infecția cu noul coronavirus.

Cercetătorii încearcă să dezvolte un spray nazal împotriva noului coronavirus

Ideea este de a utiliza un virus slăbit ca un camion de livrare pentru a transporta instrucțiuni genetice către celulele din nas și gât, care la rândul lor vor crea anticorpi puternici pentru a opri SARS-CoV-2 să ne invadeze corpurile.

„Avantajul abordării noastre este că nu aveți nevoie de un sistem imunitar competent pentru ca acest lucru să fie eficient”, a declarat pentru AFP James Wilson, profesor de medicină la Penn care conduce proiectul, citat de thejakartapost.com.

Tehnologia este în prezent testată pe animale și Wilson consideră că, dacă ar avea succes, ar putea oferi oamenilor aproximativ șase luni de protecție de la o singură doză, ar fi pulverizat în nas și, prin urmare, va completa vaccinurile care ar putea fi aprobate în curând.

Echipa sa de cercetare a descoperit că grupul de virusuri Adeno-Associated Virus (AAV), care infectează atât oamenii, cât și alte primate, dar nu se știe că provoacă boli, poate fi proiectat pentru a transporta ADN sănătos în celule.

Această abordare a condus în 2019 la aprobarea Zolgensma, primul medicament pentru tratamentul atrofiei musculare coloanei vertebrale, iar astăzi AAV-urile sunt cercetate pentru alte zeci de aplicații posibile.

Wilson a fost contactat de guvernul SUA în februarie pentru a vedea dacă el și laboratorul său ar putea folosi tehnologia împotriva COVID-19.

Echipa sa nu a putut progresa decât după ce Regeneron Pharmaceuticals a dezvoltat un tratament novator bazat pe un cocteil de anticorpi de sinteză.

Administraţia Americană pentru Medicamente (FDA) a emis recent o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru terapia cu anticorpi anti-COVID-19 a companiei Regeneron Pharmaceuticals, un tratament experimental administrat preşedintelui american Donald Trump.

Cercetătorii speră ca spray-ul va obliga celulele nazale atinse să producă anticorpi ai Regeneron şi să blocheze astfel orice contaminare cu SARS-CoV-2 pe căile respiratorii.

În mod normal, numai celulele imune creează anticorpi, ceea ce face din noua idee o abordare deosebit de inovatoare.

Deoarece coronavirusul intră în plămâni prin pasajul nazal, spray-ul ar putea opri infecția în urmele sale.

Mai mult decât atât, AAV provoacă doar un răspuns imun ușor, astfel încât efectele secundare ar putea fi mai puțin severe decât vaccinurile primare, care acționează prin antrenarea sistemului imunitar să recunoască o proteină cheie a virusului.

Universitatea din Pennsylvania și Regeneron speră să-și finalizeze studiile pe animale până în ianuarie, înainte de a se adresa Administrației pentru Alimente și Medicamente pentru a începe studiile la om.

Cercetătorii englezi au dezvoltat un spray nazal care protejează oamenii de Covid-19

Amintim că Universitatea din Birmingham (UK) a anunțat că a dezvoltat un spray nazal care protejează împotriva coronavirusului și îi împiedică transmisia. Cercetătorii englezi susțin că acesta acoperă virusul Covid-19 și îl blochează în nas.

Profesorul Liam Grover a declarat că majoritatea virusurilor sunt transmise prin nas, deoarece acesta nu are o protecţie faţă de viruşi, iar spray-ul conceput de cercetători poate oferi acea protecţie necesară ce previne riscul infectării cu noul coronavirus.

“Deşi nasurile noastre filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu prea există o protecţie faţă de infecţie, iar majoritatea virusurilor din aer sunt transmise prin pasajul nazal. Sprayul pe care l-am conceput oferă acea protecţie dar poate preveni şi trecerea virusului de la o persoană la alta”, a precizat Liam Grover.

Acest studiu încă nu a fost verificat şi analizat de către alţi experți din domeniu. Conform studiului, care încă nu a fost evaluat de alți experți din domeniu, spray-ul prinde și acoperă virusul înăuntrul nasului, într-un fel de ”crustă”. Ulterior, particulele pot fi eliminate prin suflarea nasului sau prin înghițire, fără a provoca riscuri pentru sănătate, pentru că acestea nu ajung în plămâni.

În același timp, dacă o persoană care a folosit spray-ul strănută sau tușește, scade riscul ca particule active de COVID-19 să ajungă în căile respiratorii ale altei persoane, explică oamenii de știință.

Echipa de la Universitatea din Birmingham susține că serul este foarte util în zonele în care se formează adesea aglomerări, în aeroporturi, avioane, trenuri sau săli de clasă.

Și o companie de biotehnologie australiană a anunțat că a dezvoltat un aerosol, comercializat sub forma unui spray nazal, produs pentru întărirea sistemului imunitar împotriva gripei şi a răcelilor, a dovedit în teste pre-clinice faptul că poate stopa reproducerea virală a noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`