Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, marți, că propunerea sa este de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile, dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus din ultima vreme. Luni, premierul Ludovic Orban a susținut că Guvernul, cel mai probabil, va lua această măsură, dar fără impunerea de noi restricții. Starea de alertă, instituită de la mijlocul lunii mai, a mai fost prelungită și urmează să expire pe 16 august.
„Propunerea mea, ca ministru al sănătății, este de a prelungi starea de alertă. Rămâne ca și CNSU, cu domnul prim-ministru Ludovic Orban, să decidă dacă da sau nu. Noi considerăm necesar, în acest moment, încă 30 de zile”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, pentru Libertatea.
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie,a avertizatcă bilanțul mare de cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele două săptămâni se va vedea în numărul de persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă.
Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, marți, la 63.762 de îmbolnăviri și 2.764 decese. Asta după ce, în ultimele 24 de ore, 1.215 de persoane au fost depistate pozitiv, iar 35 de pacienți COVID-19 au murit. 613 de persoane au fost reconfirmate în urma retestărilor. 7.436 de pacienți COVID-19 sunt în acest moment în spitalele din România. 485 dintre ei se află în secțiile de Terapie Intensivă.
Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane. Printre ele se numără persoanele simptomatice, contacții apropiați cazurilor confirmate, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și / sau radioterapie, personalul de îngrijire din centre rezidențiale, precum și gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau care au fost contact direct cu un caz confirmat.
Luni, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va prelungi „cel mai probabil” starea de alertă cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul țării.
„Orice decizie va ține cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi cel mai probabil vom prelungi starea de alertă. Nu mai analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunere niciunei alte restricții. Ultimele măsuri luate, limitarea programului și purtarea mătilor, nu afectează desfășurarea activităților economice”, a declarat șeful Guvernului.
Orban a mai precizat că sunt mai multe solicitări pentru relaxarea unor măsuri, dar deciziile politice vor fi luate în funcție de evaluările specialiștilor.
Acesta a mai declarat că la nivelul actual de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus nu se pune problema amânării alegerilor locale: „Odată cu adoparea regulilor de desfășurare a campaniei electorale și organizare a votului, nu e nicio problemă de desfășurate. Au fost țări, Polonia și Croația de exemplu, care au organizat alegerile și asta nu a dus la o creștere a numărului de infectări. Repet, cu condiția ca toți să respecte regulile de protecție”.