CORONAVIRUS | Marea Britanie impune restricții împotriva celui de-al doilea val. Oamenii, sfătuiți să lucreze de acasă

CORONAVIRUS | Marea Britanie impune restricții împotriva celui de-al doilea val. Oamenii, sfătuiți să lucreze de acasă
Foto: Hepta - DPA Images / Julian Simmonds

Primul ministru Boris Johnson le-a spus marți britanicilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil și a ordonat restaurantelor și barurilor să închidă devreme pentru a aborda un al doilea val de COVID-19 cu răspândire rapidă, cu noi restricții care durează probabil șase luni.

Boris Johnson: ”Ne rezervăm dreptul de a folosi o putere de răspuns mai mare, cu restricții semnificativ mai mari”

După avertismentele științifice că decesele ar putea crește fără o acțiune urgentă, Johnson a încetat să impună un alt blocaj complet, așa cum a făcut în martie, dar a avertizat că ar putea lua măsuri suplimentare dacă boala nu va fi suprimată.

”Ne rezervăm dreptul de a folosi o putere de foc mai mare, cu restricții semnificativ mai mari”, a declarat el parlamentului în urma întâlnirilor de urgență cu miniștrii și liderii guvernelor devolute ale Regatului Unit.

La doar câteva săptămâni după ce i-a îndemnat pe oameni să se întoarcă la locurile de muncă, Johnson a sfătuit persoanele care lucrează la birou să rămână acasă, dacă pot. El a ordonat închiderii tuturor pub-urilor, barurilor, restaurantelor și a altor locuri de ospitalitate la ora 22 de joi.

Într-o pledoarie televizată adresată cetățenilor în prime-time, Johnson a spus că iarna va fi grea, dar că strategia de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus va menține economia în mișcare.

”Trebuie să luăm măsuri acum … În acest fel putem menține oamenii la locul de muncă, putem menține magazinele și școlile deschise și putem ține țara noastră înaintând în timp ce lucrăm împreună pentru a suprima virusul”, a spus el.

Nu era clar dacă măsurile ar fi suficiente pentru a reduce al doilea val al Marii Britanii, despre care oamenii de știință guvernamentali au avertizat că ar putea ajunge la 50.000 de cazuri noi pe zi până la jumătatea lunii octombrie.

Vor fi necesare măști în mai multe condiții, va exista o aplicare mai dură a regulilor, iar armata ar putea fi adusă în stradă pentru a ajuta polițiștii, a spus Johnson, conform Reuters.

Școlile și universitățile trebuie să rămână deschise.

Amenzi pentru nerespectarea regulilor impuse împotriva SARS-CoV-2

Companiile care încalcă legile COVID se confruntă cu sancțiuni de până la 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari) sau chiar închidere, în timp ce persoanele fizice pot fi amendate cu 200 de lire sterline pentru că nu poartă o mască atunci când este necesar.

Johnson a spus că este frustrant pentru majoritatea care respectă legea să vadă câțiva „sfidând în mod constant regulile”.

Întrebat în parlament de ce cifrele Marii Britanii au fost mai slabe decât Germania și Italia, Johnson a spus: „Există o diferență importantă între țara noastră și multe alte țări din întreaga lume și că țara noastră este o țară iubitoare de libertate … Este foarte dificil pentru a cere populației britanice să respecte în mod uniform liniile directoare în modul necesar ”.

În adresa televizată, el a spus că au existat prea multe încălcări ale regulilor și că chiar și cei care ar fi dispuși să riște cu virusul ar pune în pericol alții.

„Niciodată în istoria noastră destinul nostru colectiv și sănătatea noastră colectivă nu au depins atât de complet de comportamentul nostru individual”, a spus el.

Regatul Unit are deja cel mai mare număr oficial de morți COVID-19 din Europa – 41.825 – în timp ce împrumută sume record pentru a pompa bani de urgență prin economia deteriorată.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat că escaladarea „foarte nefericită” a cazurilor COVID-19 amenință perspectivele economice și a declarat că banca centrală se uită cu atenție la modul în care ar putea susține economia în continuare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`