CORONAVIRUS | Macron şi Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva virusului în ţările sărace

CORONAVIRUS | Macron şi Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva virusului în ţările sărace
Foto: pixabay.com

Sâmbătă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, le-au cerut statelor grupului G20 ca în lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus să fie solidare economic cu statele mai sărace, contribuind financiar la eforturile de a face accesibilă vaccinarea în toate aceste ţări.

Emmanuel Macron și Angela Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva Covid-19 în ţările sărace

Emmanuel Macron a susţinut că marile puteri ar trebui „să cumpere doze de vaccin pentru ţările cele mai puţin avansate”, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

„Trebuie să concepem împreună un mecanism de donaţii (…) pentru vaccinarea categoriilor prioritare în ţările în dezvoltare”, a afirmat el.

Totodată, odicialul a întrebat: „Vom fi pregătiţi să garantăm accesul (la vaccin) la scară planetară şi să evităm cu orice preţ scenariul unei lumi cu două viteze, în care doar cei mai bogaţi vor putea să se protejeze de virus şi să-şi reia viaţa normală?”.

Și Angela Merkel a estimat că „pentru îngrădirea pandemiei accesul la vaccin trebuie să fie posibil şi accesibil pentru toate ţările, dar fondurile promise până acum pentru aceasta nu sunt suficiente”.

Ea a amintit că, în cadrul iniţiativei globale de vaccinare COVAX, obiectivul este distribuirea a două miliarde de doze de vaccin până la finele anului viitor.

„Prin urmare, vă cer tuturor să sprijiniţi această importantă iniţiativă”, le-a transmis cancelarul german participanţilor la summit.

Vladimir Putin, la summitul G20: Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său altor state

Amintim că președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, sâmbătă, liderilor G20 că Rusia este pregătită să ofere vaccinul său împotriva noului coronavirus, Sputnik V, și altor țări care au nevoie de el pentru a combate pandemia.

Acest vaccin împreună cu alte două vaccinuri experimentale ruseşti împotriva Covid-19 vor fi disponibile şi pentru alte state, în efortul de stăvilire a pandemiei la nivel global, potrivit liderului de la Kremlin.

Vladimir Putin a mai afirmat că, deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie „latura umanitară” şi „obiectivul nostru comun este să construim o ofertă de vaccinuri şi să oferim protecţie de încredere întregii populaţii la nivel global”.

Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech

Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea „acorda autorizație condiționată de introducere pe piață începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, dacă procedurile se desfășoară fără probleme” vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Anunțul a fost făcut după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuții zilnice” cu omologul său american, FDA, pentru a „sincroniza evaluările vaccinurilor” anti-Covid, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

„Dacă toate procedurile merg fără probleme, EMA ar putea acorda vaccinurilor Pfizer / BioNTech și Moderna autorizația lor condiționată de introducere pe piață din a doua jumătate a lunii decembrie”, a spus șeful executivului. Întrebată despre posibila utilizare în UE a vaccinului dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea a fost foarte prudentă: „Orice vaccin va trebui supus procedurii de autorizare a EMA”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`