CORONAVIRUS | STUDIU: Virusul COVID-19, încă din 26 ianuarie în Lombardia, cu aproape o lună înainte de descoperirea primului caz

CORONAVIRUS | STUDIU: Virusul COVID-19, încă din 26 ianuarie în Lombardia, cu aproape o lună înainte de descoperirea primului caz
Foto: Pixabay.com

Un studiu alcătuit de specialişti din domeniul sănătății din regiunea Lombardiei, potrivit căruia noul coronavirus exista deja în Milano încă din 26 ianuarie, cu aproape o lună înainte de descoperirea primului pacient infectat cu COVID-19 (în Codogno, Lodi, în 21 februarie), a fost menționat de către publicația italiană Corriere della Sera.

La acea vreme, scrie cotidianul, cel puțin 160 de persoane din provincia Milano contractaseră deja virusul (din cele aproximativ 1.200 de cazuri din regiunea Lombardia).

La început, simptomele prezentate de pacienţi au fost puse pe seama gripei, timp în care virusul COVID-19 se răspândea fără a fi depistat.

Analiza din regiunea Lombardia este cuprinsă într-un grafic care studiază „distribuția curbei de debut a simptomelor pentru cazurile pozitive”. Astfel, elementele pentru testarea coronavirusului au înregistrat cazuri de persoane „pozitive” începând cu data de 21 februarie, moment în care s-a constatat faptul că epidemia a ajuns în Italia.

După această dată, curba infectărilor a început să fie ascendentă, ajungând (în 28 aprilie) la 74.348 de infectați în Lombardia, arată studiul epidemiologic.

„Pentru toți pacienții certificați pozitiv pentru COVID-19 la sfârșitul lunii februarie, care şi-au amintit că simptomele bolii au început cu mult înainte, această dată ar fi fost identificată drept termenul dincolo de care nu ar fi fost posibil să apară primele simptome”, notează publicația italiană.

Lombardia, centrul epidemiei de COVID-19 din Italia

Medicii din Lombardia, centrul epidemiei de coronavirus în Italia, au enunțat, printr-o scrisoare publică, erorile din sistemul medical, criticând totodată autorităţile regionale pentru modul în care au gestionat criza de sănătate.

60% din totalul deceselor din țară provin din această regiune, dar și cel mai mare procentaj de contaminări cu coronavirus de pe teritoriul italian.

Dintre breșele semnalate, lipsa echipamentelor de protecţie pentru personalul medical este pe primul loc.

„Acest lucru a fost determinant în moartea multor colegi, îmbolnăvirea unui număr important dintre ei şi propagarea probabilă şi involuntară a maladiei, îndeosebi la începutul epidemiei”, se arată în scrisoarea publică, notează Reuters.

Totodată, mai este semnalată „absenţa unei strategii” în gestionarea crizei, lipsa unor date de încredere şi capacitatea redusă de testare a populaţiei, toți acești factori ducând la „subestimarea enormă a numărului de pacienţi şi, într-o măsură mai mică, a numărului de morţi”, mai sunt de părere medicii.

COVID-19 a provocat ravagii în centrele de îngrijire pentru vârstnici

De asemenea, Lombardia a testat doar persoanele grav bolnave în momentul internării, din cauza kiturilor insuficiente, iar multe persoane ar fi murit fără să fi fost testate deloc. (spre exemplu, doar provincia Bergamo a înregistrat 600 de morţi de coronavirus într-o lună în căminele de bătrâni).

Ministrul Sănătăţii din Lombardia, Giulio Gallera , a dezminţit informaţiile ce enunțau faptul că instituţia sa le-a permis unor spitale să transfere pacienţi contaminaţi cu coronavirus în cămine de bătrâni fără măsuri adecvate de protecţie, în scopul de a elibera locuri.

ÎnItalia, situația în centrele de îngrijire medicală dinItaliaa fost scăpată de sub control în primele săptămâni ale crizeiCOVID-19.Institutul Superior de Sănătate a raportat că peste 6.000 de vârstnici au murit în aceste centre, începând cu 1 februarie: 40% au prezentat simptome precum febră și tuse, deși mai puțin de 1.000 dintre ei au fost testați pozitiv pentrucoronavirus.

O mare parte din decese au fost contabilizate în a doua jumătate a lunii martie, în perioada maximă a infecției dinItalia, iar directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),italianul Ranieri Guerra , a descris situația drept un „masacru”.

Italia a înregistrat, până în prezent, peste 200.000 de cazuri confirmate cu COVID-19, fiind a treia cea mai afectată țară din lume, după SUA și Spania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`