Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a ridicat joi starea de urgență în părți mari ale țării, dar a declarat că aceasta va rămâne în vigoare în Tokyo până când starea creată de noul coronavirus va fi sub control. De asemenea, regula este valabilă și pentru cel de-al doilea mare oraș din Japonia, Osaka.
Shinzo Abe a ridicat starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi japoneze, dar a lăsat-o în vigoare în capitală și în a doua zonă urbană ca mărime, Osaka, în timp ce încearcă să salveze economia, dar și să oprească răspândirea virusului, potrivit Reuters.
Prim-ministrul japonez a declarat că va începe să lucreze la un al doilea buget suplimentar și, ca parte a stimulului economic, guvernul va lua mai multe măsuri pentru a reduce tensiunile de finanțare a companiilor, dacă va fi necesar.
„În timp ce controlăm răspândirea virusului cât mai mult posibil acționând pe baza premisei că virusul este în jurul nostru, vom restabili munca obișnuită și viața de zi cu zi”, a declarat Shinzo Abe la o conferință de presă.
Cea de-a treia economie din lume a declarat starea de urgență națională în urmă cu o lună, cerând cetățenilor să reducă contactul cu alte persoane cu 80% pentru a încetini răspândirea noului coronavirus și pentru a reduce presiunea asupra serviciilor medicale.
Economiștii au declarat că normalizarea va fi treptată, întrucât guvernul va supraveghea cu atenție posibilitatea apariției unui al doilea val de infecții cu noul coronavirus.
Starea de urgență dă guvernanților mai multă autoritate de a le spune oamenilor să rămână acasă și de a închide școlile și întreprinderile, dar nu există nicio sancțiune pentru nerespectarea acestor dispoziții.
Unele întreprinderi neesențiale, chiar și în zonele afectate puternic de coronavirus, au început să se redeschidă, iar domeniul de aplicare al restricțiilor a variat în întreaga țară.
Guvernatorul din Osaka a anunțat criterii pentru ridicarea treptată a anumitor restricții asupra întreprinderilor, incluzând restaurantele și barurile.
Cele 39 de prefecturi în care a fost ridicată starea de urgență reprezintă 54% din populația Japoniei, dar zona superioară a capitalei reprezintă o treime din economie.
„Tokyo este inima economiei japoneze. Este ca și cum ai conduce o mașină cu trei roți”, a declarat Jesper Koll, directorul executiv al Asset Manager WisdomTree Japan.
Guvernul urmează să adauge patru economiști la grupul său consultativ pentru combaterea epidemiei, iar o revizuire va fi efectuată din nou în aproximativ o săptămână.
Fast Retailing Co (9983.T), proprietar al lanțului de îmbrăcăminte casual Uniqlo, care a început să redeschidă punctele de vânzare, a declarat că a planificat mai multe redeschideri începând de vineri după ridicarea stării de urgență.
Japonia a raportat 16,120 de cazuri de coronavirus, fără a lua în considerare infecțiile de pe o navă de croazieră care era în carantină în portul Yokohama, și 697 de decese, potrivit postului public de televiziune NHK.
Deși Japonia a evitat apariția unor focare de infecții explozive precum în SUA și în alte state, rata de testare pentru coronavirus s-a numărat printre cele mai scăzute: 188 de teste la 100,000 de persoane, față de 3,159 în Italia și 3,044 în Germania.
Tokyo a efectuat doar 50,000 de teste, dintre care aproximativ 5,000 au fost pozitive.
Deși Japonia nu dispune de competențe de aplicare a legii, datele privind mobilitatea au arătat o scădere semnificativă a circulației persoanelor.
Guvernul a raportat săptămâna aceasta o scădere cu 20% a numărului de pacienți spitalizați infectați cu noul coronavirus. În Tokyo, s-au înregistrat doar 10 cazuri miercuri.