CORONAVIRUS | Italia, în carantină: Supermarketurile, luate cu asalt. Care sunt singurele locuri rămase deschise

CORONAVIRUS | Italia, în carantină: Supermarketurile, luate cu asalt. Care sunt singurele locuri rămase deschise
Foto: pixabay.com

Este alertă de gradul zero în Italia. Confruntat cu o explozie a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, guvernul din Peninsulă a decis ca toată ţara să fie bagată în caranatină. Asta înseamnă restrângerea libertăţii de mișcare până la izolare completă, pe întreg teritoriul țării, precum şi anularea tuturor evenimentelor publice pentru aproape o lună.

Potrivit decretului semnat de premierul italian Giuseppe Conte, în următoarea perioadă vor continua să funcționeze farmaciile, birourile municipale, cimitirele, firmele care livrează mâncare la domiciliu, cele care se ocupă de îngrijirea la domiciliu, cele de transport social, clinicile și piețele locale.

Pe de altă parte, s-a luat măsura închiderii școlilor, a suspendării evenimentelor și activităților culturale, a reuniunilor publice sau private, a activităților din centrelesportive, a celor din muzee, biblioteci, s-au închis cinematografeleși teatrele,școlilede dans, sălilede jocuri, a cluburile, s-au suspendat ceremoniilereligioase, inclusiv a înmormântările.

De asemenea, s-a stabilit ca în weekend să fie închise piețele și centrele comerciale, barurile și restaurantele pot fi deschise între orele 6 și 18, cu obligația ca persoanele să păstreze o distanță de siguranță de un metru și cu intedicția servirii la tejghea.

În aceste condiții, înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor, italienii au luat cu asalt marile magazine, în încercarea de a-și face provizii. În Roma și Napoli s-au format cozi interminabile în supermarketuri, însăfluxul clienților este controlat de angajați, astfel încât centrele coemrciale să nu se aglomereze. Oamenii sunt lăsați să intre pe rând în magazine, sunt obligați să respecte distanța de siguranță și să folosească mănuși în zona în care sunt comercializate fructele și legumele.

Italienii cumpără mai ales săpun și substanțe dezinfectante, dar și alimente neperisabile.

Autoritățile fac apel însă la calm și îi sfătuiesc pe oameni să rămână în case pentru că țara se confruntă cu un virus, nu cu ”foametea”.

Menționăm, în acest context, că cei care trebuie să se deplseze pe teritoriul Italiei din motive care țin de sănătate sau de serviciu, trebuie să completeze un certificat pe care trebuie să-l aibă în permanență asupra lor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`