CORONAVIRUS | Islanda a început să emită pașapoartele de vaccinare

CORONAVIRUS | Islanda a început să emită pașapoartele de vaccinare
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Islanda a livrat primele sale „pașapoarte” de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus. Astfel, a devenit una dintre primele țări care recurg la această soluție, care divizează membrii Uniunii Europene (UE).

Circa 4.800 de persoane au primit două doze de vaccin anti-Covid-19 și sunt în prezent eligibile pentru aceste certificate digitale după lansarea, joia trecută, a unui serviciu dedicat online, a precizat ministerul Sănătății, citat de AFP, transmite Hotnews.

Instituția a mai menționat că „Obiectivul este de a facilita circulația persoanelor între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controalele la granițe și să fie astfel exceptate de măsurile de restricție frontaliere”.

Pentru islandezii care dețin astfel de certificate, utilitatea lor este deocamdată teoretică, în condițiile în care nu sunt recunoscute internațional. Cu toate acestea, dacă se va ajunge la o soluție în acest sens, Islanda prevede să permită accesul pe teritoriul său pentru persoanele care dețin certificate de vaccinare emise de țările membre ale UE sau din Spațiul Economic European, precum și certificate care ar putea fi create de Organizația Mondială a Sănătății.

Introducerea pașapoartelor de vaccinare pentru a călători liber, discutată de experții OMS

Amintim că posibilitatea introducerii unor pașapoarte de vaccinare la nivel internațional care să permită circulația fără restricție în afara granițelor va fi dezbătută în următoarea perioadă de OMS, a declarat joi expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh.

Această temă se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare. „Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”, a oficialul OMS.

Expertul a afirmat că organismul internaţional analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.

Benesh a declarat că în prezent OMS acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.

Intenția de vaccinare ar putea crește, odată cu introducerea unui pașaport pentru vaccinul anti-COVID

Medicul Octavian Jurma a comantat pentru B1TV procentul de 50% intenție de vaccinare, în rândul mai tuturor categoriilor de persoane, dar și posibilitatea impunerii unui pașaport pentru COVID-19, la nivelul anumitor state.

„Arată bine la acest stadiu, dar cred că este deja efectul celor care s-au vaccinat și care au început să arate acest lucru. Deși se susține că nu vor fi discriminate persoanele, așa cum se vede, vor fi privilegiate cu aceste pașapoarte și încept încet intenția de vaccinare va crește, sunt convins de asta.

Mai mult decât atât, nu avem suficient vaccin dacă s-ar dori vaccinarea tuturor persoanelor imediat, așa că este cumva o eșalonarea naturală. Este important să comunicăm și să îi vaccinăm pe cei 30% care vor să se vaccineze, aceștia vor deveni exemple pentru ceilalți și probabil că vor fi mai eficienți în comunicare, pentru că mereu poate să exite o teorie a conspirației în spatele fiecăruia dintre noi”, a precizat el, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI