CORONAVIRUS. Guvernul Spaniei decide punerea spitalelor private la dispoziția autorităților

CORONAVIRUS. Guvernul Spaniei decide punerea spitalelor private la dispoziția autorităților
Foto: pixabay.com

Guvernul Spaniei a decis, în urma răspândirii coronavirusului, să întreprindă măsuri extreme în privința asigurării accesului polpulației la tratament.

Este pentru prima dată în istoria recentă a Spaniei când autoritățile decid ca spitalele private să fie trecute la dispoziția sistemului național de sănătate, potrivit ElPais.

Ministrul Salvador Illa a anunțat, duminică seară, că pentru a face față pandemiei este necesar ca toate unitățile sanitare să fie la comanda autorităților națioanle.

Nu vor fi singurele resurse pe care autoritățile le pot utiliza de acum încolo, sub comanda Ministerului Sănătății.

Toate spațiile publice și private pot fi de asemenea activate”, în sensul că acestea ar putea fi folosite temporar pentru a se asigura asistență pentru îngrijirea bolnavilor.

O a treia măsură prevede că toți studenții din cel de-al patrulea an de rezidențiat al specialităților precum medicină internă, medicină intensivă și geriatrie, vor putea activa în spitale prin prelungirea contractelor.

De asemenea, „rotațiile sunt suspendate” și angajarea medicilor care nu au reușit să își completeze specialitatea după ce au trecut testele medicului rezident (MIR) este autorizată.

A doua comandă este destinată să asigure că sistemul național de sănătate are toate bunurile și serviciile disponibile în Spania.

Astfel, guvernul oferă companiilor și persoanelor fizice, care au sau pot fabrica materiale precum echipamente de diagnostic, măști pentru față, ochelari de protecție, mănuși și alte produse medicale și farmacologice, un termen de 48 de ore „pentru a-l aduce la cunoștința” autorităților, sub amenințarea unor sancțiuni pentru cei care nu fac acest lucru.

Al treilea și ultimul ordin urmărește să stabilească reguli privind „furnizarea de informații și date” cu privire la evoluția epidemiei. Până acum, aceste date erau furnizate zilnic de către minister, deși comunitățile le-au actualizat și atunci când le-au considerat convenabile, ceea ce, în diferite momente, a creat confuzie cu privire la unele cifre.

De acum înainte, potrivit lui Illa, aceste date vor fi oferite o singură dată , dimineața, și doar de către Ministerul Sănătății.

Alte măsuri au fost avansate la conferința de presă a celor patru miniștri desemnați ca autoritate competentă în timpul stării de urgență – Sănătate, Transporturi și Mobilitate, Apărare și Interne – după aprobarea decretului regal sâmbătă trecutță. José Luis Ábalos, șeful Transporturilor, a raportat o reducere de 50% a transportului public aerian, maritim și rutier. În cazul Renfe, reducerea va fi de până la 85%, deoarece pe lângă reducerea la 50%, capacitatea trenurilor este redusă la o treime pentru a garanta distanța dintre pasageri.

Comunitățile autonome pot stabili reducerea pe care o consideră adecvată în transportul public regional și urban, cu condiția ca „să garanteze că cetățenii pot avea acces la munca lor și la serviciile de bază”.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, a anunțat că se va ajunge la un acord cu toate regiunile autonome pentru a fi luate măsuri li pentru persoanele fără adăpost, pentru care accesul la alimente va fi, de asemenea, garantat.

Spania a raportat până în acest moment 294 de decese, 7988 de cazuri de infectare cu coronavirus și 517 oameni vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`