CORONAVIRUS | Grecia repornește motoarele turismului: Din 15 iunie va primi turiști din 29 de țări, printre care și România. Ce măsuri vor fi luate pentru limitarea răspândirii COVID-19

CORONAVIRUS | Grecia repornește motoarele turismului: Din 15 iunie va primi turiști din 29 de țări, printre care și România. Ce măsuri vor fi luate pentru limitarea răspândirii COVID-19
Foto: pixabay.com

Grecia a decis ca din 15 iunie să își redeschidă granițele pentru turiștii din 29 de țări, printre care și România, a anunțat, vineri, Ministerul elen al Turismului, citat de Reuters. În cazul turiștilor străini nu vor fi luate măsuri de carantinare, însă aceștia vor fi testați în mod aleatoriu pentru infecția cu noul coronavirus. Astfel, Grecia, una din țările care au reușit să țină sub control epidemia de COVID-19, încearcă să reia treptat activitățile turistice, în condițiile în care turismul este un sector esențial pentru economia elenă.

Grecia va primi turiști din 29 de țări, din 15 iunie

Potrivit deciziei de vineri Ministerului Turismului de la Atena, în următoarea perioadă își vor putea petrece vacanța în Grecia turiștii din: Albania, Australia, Austria, Bulgaria, China, Cipru, Coreea de Sud, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Israel, Japonia, Letonia, Liban, Lituania, Macedonia de Nord, Malta, Muntenegru, Norvegia, Noua Zeelandă, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Turiștii străini care vor merge în Grecia vor fi testați aleatoriu pentru infecția cu noul coronavirus

După 15 iunie, autoritățile din Grecia vor continua să monitorizeze situația epidemiologică și în funcție de evoluția acesteia, de la 1 iulie, și alte state ar putea primi permisiunea de a-și trimite turiștii pe teritoriul elen, au mai anunțat reprezentanții Ministerului Turismului.

De altfel, începând din această săptămână, Grecia a anunțat redeschiderea liniilor de feribot cătreinsule. De asemenea, au fost redeschise barurile și resaurantele.

Aproape 3.000 de cazuri de COVID-19, confirmate în Grecia

De la începutul crizei sanitare, Grecia a impus măsuri drastice de restricționare a deplasărilor interne și internaționale, încercând să limiteze răspândirea noului coronavirus pe teritoriul său. Astfel, potrivit datelor disponinile la ora redactării acestei știri pe site-ul worldometers.info, aproape 3.000 de persoane au fost testate pozitiv în această țară pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar bilanțul deceselor a ajuns la 175. Totodată, peste 1.300 de pacienți au fost declarați vindecați.

În aceste condiții, autoritățile elene încearcă să repornească sectorul turismului, afectat grav în ultimele luni de restricțiile impuse pe fondul pandemiei. De altfel, acesta este unul dintre domeniile cheie pe care se bazează Grecia când vine vorba despre redresarea economică post-pandemie.

Aproximativ 20% din PIB-ul Greciei se bazează pe turism, industrie care în 2019 a generat venituri de circa 19 miliarde de euro pentru această țară, care, la finalul lui 2018 a ieșit dintr-o criză a datoriilor de peste un deceniu. Nu mai puțin de 33 de milioane de turiști au vizitat Grecia în 2019.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: Românii vor putea merge în vacanțe în Grecia și Turcia

Ministrul român al Economiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că românii își vor putea petrece vacanțele în străinătate în această vară, însă potrivit estimărilor Guvernului, aceștia ar prefera sejururile în România, unde se simt mai în siguranță în contextul pandemiei de coronavirus.

”Sigur că pot merge (românii în vacanțe în Grecia sau în Turcia – n.r.). Problema care se pune – și încă nu am finalizat discuțiile cu Grecia și cu Bulgaria – este că, la întoarcere, regula spune că trebuie să intre într-o izolare de 14 zile. Eu cred că până în 15 iunie, când se deschide sezonul estival în Grecia și în Bulgaria, lucrurile astea se vor reglementa și probabil anumite țări pot fi exceptate de la acest lucru pa bază de acorduri bilaterale. (…) Eu nu pot să recomand ceva unor turiști, e dreptul lor să se ducă în vacanță unde își doresc. Eu, ca ministru, îmi doresc cât mai mulți turiști străini și români în România. După estimările pe care le avem noi, cred că mai mulți români vor prefera turismul intern pentru că se consideră mai în siguranță în România”, a explicat ministrul Economiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`