Autoritățile germane se pregătesc să treacă la pasul următor în privința relaxării restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de Covid-19. Oficialii nemți vor să relaxeze distanţarea socială – începând de la 29 iunie -, cu o săptămână înainte de data prevăzută iniţial. De asemenea, este prevăzută ridicarea restricțiilor de deplasare pentru 31 de ţări din Europa la jumătatea lui iunie, inclusiv România, dezvăluie marţi presa germană, relatează Reuters.
Anunțul are loc înaintea unei reuniuni a cancelarului Angela Merkel cu autorităţile de la nivelul landurilor pe tema unei continuări a relaxării măsurilor introduse în vederea opririi răspândirii noului coronavirus. Astfel, cei 16 miniştri-preşedinţi urmează să convină marţi împreună cu cancelarul ce este de făcut în continuare.
Bildscrie că premierii landurilor vor vota pentru devansarea cu o săptămână a datei relaxării distanţării sociale de la 5 iulie la 29 iunie. Proiectul ce ar urma să fie anunțat astăzi mai pevede că la adunările în locurile publice vor putea să ia parte zece persoane, mai puţin în cazul unei întâlniri între membri a două familii, iar gospodăriile urmează să găzduiască câte persoane vor, cu condiţia să respecte regulile distanţării sociale acasă
Totodată, Germania intenţionează să înceteze să recomande, începând de la 15 iunie, cetăţenilor să nu se mai ducă în 31 de ţări europene. este vorba despre celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Elveţia şiLiechtenstein.
Există însă și opinii contrare. Jens Spahn, ministrul german al sănătăți a spus că „în nicio circumstanță nu ar trebui să existe impresia că pandemia s-a terminat”.
Pe de altă parte, Bodo Ramelow, premierul landului Thuringia, a anunțat că va anula regulile privind distanțarea și portul măștii, astfel că măsurile pentru limitarea răspândirii COVID-19 se vor rezuma la cele impuse local – administrațiile landurilor sunt cele care implementează majoritatea reglementărilor ce afectează viața de zi cu zi a germanilor.
Deși propunerea sa își găsește oarecum baza în politica guvernului federal, care a precizat că vrea să redeschidă treptat economia, în timp ce răspunde rapid diverselor focare cu măsuri locale de carantinare și sisteme de depistare a contacților, oficialii se tem că un astfel de mesaj ar putea submina disciplina publică.
De asemenea, Preşedintele Adunării Naţionale franceze Richard Ferrand şi omologul său german, Wolfgang Schäuble, au avut, marți, o întrevedere pe tema redeschiderii frontierelor, închise din cauza pandemiei Covid-19. Aceștia au cerut redeschiderea mai rapidă a granițelor între statele UE.
”Franţa şi Germania îşi asumă responsabilitatea comună pentru UE” prin această propunere care are scopul ca ”Europa să iasă mai consolidată după criza coronavirusului”, afirmă ei.
Preşedinţii celor două Camere salută totodată recenta propunere a lui Macron şi Merkel în vederea unui plan de relansare economică a UE în valoare de 500 de miliarde de euro, în urma pandemiei covid-19
De la începutul pandemiei de Covid-19, autoritățile de la Berlin au raportat peste 180.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Dintre aceste persoane, peste 160.000 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, Germania anunță că peste 8.400 de oameni infectați cu SARS-CoV-2 au decedat. În stare critică, în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor germane se află la această dată 873 de persoane care au contactat virusul chinez.
Numărul cazurilor a scăzut însă foarte mult în Germania. De la ultima raportare, Germania anunță, marți, doar 41 de noi cazuri de Covid-19 și 5 decese.