CORONAVIRUS | Franța, în carantină totală de vineri. Școlile vor rămâne deschise, iar frontierele externe se vor închide

CORONAVIRUS | Franța, în carantină totală de vineri. Școlile vor rămâne deschise, iar frontierele externe se vor închide
Turnul Eiffel, Paris / Foto: Irina Mina

Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că va fi reimpusă carantina totală de vineri, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus. Măsurile vor intra în vigoare în noaprea de joi spre vineri,„cel puțin până la 1 decembrie”.

Franța intră în carantină totală de vineri. Ce măsuri au fost impuse

Emmanuel Macron a declarat că țara va intra în carantină în încercarea de a stopa răspândirea agresivă a pandemiei de coronavirus. Școlile vor rămâne însă deschise, a anunțat președintele francez, dar barurile și restaurantele se vor închide.

La fel ca primăvara, francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la o întâlnire medicală, să își facă cumparaturile sau să ia aerul. Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise.

O excepție se va face în acest sfârșit de săptămână pentru revenirile din vacanță.

„Unele reguli se vor schimba. Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar. Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate ”, anunță Emmanuel Macron. Universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online.

În ceea ce privește companiile, „telelucrarea va fi generalizată ori de câte ori este posibil. Activitatea va continua mai intens în anumite sectoare de activitate, cum ar fi ghișeele, construcțiile … Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală ”.

Președintele a indicat, de asemenea, că frontierele externe vor rămâne închise „cu câteva excepții”, pe de altă parte, cele UE rămân deschise. „Evident, francezii din străinătate vor putea reveni. Vor fi implementate teste rapide. Niciun călător nu va putea reveni în țară dacă nu suntem siguri că nu este purtătorul virusului ”

Vizitele la casele de bătrâni vor fi autorizate în conformitate cu regulile. Cimitirele vor rămâne, de asemenea, deschise.

Președintele face apel la simț de răspundere: „Rămâi acasă cât mai mult posibil. Urmeaza regulile. Succesul depinde de simțul cetățenesc al fiecăruia dintre noi. Fiecare oră contează ”.

„Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă putem atenua constrângerile. Să o ținem riguros timp de cincisprezece zile. Dacă vom rezolva situația în 15 zile, vom putea redeschide anumite afaceri ”, a spus președintele, care a adăugat: „Vom vedea dacă putem spera să cultivăm acest moment prețios al sezonului de sărbători. Scopul nostru este să trecem de la 40.000 la 5.000 de contaminări pe zi ”.

Emmanuel Macron: „Suntem copleșiți de accelerarea bruscă a epidemiei”

Președintele Franței a precizat că țara e copleșită de ”un virus care pare să câștige forță pe măsură ce temperaturile scad”.

„Suntem copleșiți de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câștige forță pe măsură ce temperaturile scad” , a menționat Emmanuel Macron.

„Suntem cu toții în Europa, surprinși de evoluția virusului. Unele țări au luat măsuri mai dure mai devreme, dar suntem cu toții în același moment ”, a adăugat el.

Ca o concluzie, președintele statului a solicitat francezilor să rămână uniți: „Am fost cu toții surprinși de accelerarea epidemiei. Toți. Trebuie să rămânem uniți și uniți și să nu cedăm veninului diviziunii. Această perioadă este dificilă, dar este o revelație a cine suntem, a femeilor și bărbaților care sunt legați între ei ”.

„Am încredere în noi, în tine, în capacitatea noastră de a depăși această încercare. Fiecare trebuie să ne ocupăm locul în transparență, în dezbatere, în determinarea de a aplica regulile pe care ni le-am stabilit. Suntem o națiune unită și unită și în această condiție vom ajunge acolo. Suntem Franța. Contez pe tine. Vom ajunge cu toții împreună ”, a conchis Emmanuel Macron.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`