CORONAVIRUS | Franța caută 25.000 de candidați pentru a testa potenţialele vaccinuri împotriva COVID-19

CORONAVIRUS | Franța caută 25.000 de candidați pentru a testa potenţialele vaccinuri împotriva COVID-19
Foto: Pixabay

În Franța, Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) a lansat joi o campanie de recrutare pentru a reuni 25.000 de voluntari care să participe la testarea diferitelor proiecte de vaccin împotriva noului coronavirus.

Campanie de căutare a caută 25.000 de candidați pentru a testa potenţialele vaccinuri împotriva COVID-19, în Franța

Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de SARS-CoV-2 în Franța, este lansat un apel pentru voluntari pentru a participa la studiile clinice ale candidaților la vaccin. A fost creat chiar un hashtag pentru această ocazie: #jetestelevaccincovid. Gestionată de Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) la cererea ministerelor sănătății și învățământului superior, platforma Covireivac se bazează pe o rețea de 24 de centre de investigații clinice (CIC), instalat în spitale universitare din toată țara, scrie Le Monde.

Cu acest site, inspirat de campaniile de recrutare desfășurate în Statele Unite și Regatul Unit, institutul speră să convingă 25.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 18 ani să „participe la o provocare istorică alături de comunitatea medicală și științifică”.

„Au fost deja efectuate numeroase studii clinice în Franța pentru alte vaccinuri precum gripa sezonieră sau RSV [virusul sincițial respirator, bronșiolită] , dar nu am dezvoltat niciodată o platformă de acest tip. Trebuie spus că nu am experimentat niciodată o situație de sănătate care să justifice efectuarea de studii clinice cu un număr atât de mare de subiecți, într-o perioadă atât de scurtă ”, explică specialistul în boli infecțioase Odile Launay, care coordonează CIC Cochin Pasteur, rețeaua franceză de cercetare clinică în vaccinologie (I-Reivac) și, acum, platforma Covireivac.

Cel care va aplica pe internet este invitat să completeze un chestionar (vârstă, stare de sănătate, cel mai apropiat spital etc.), care va permite cercetătorilor să selecteze voluntari în funcție de nevoile lor. Se așteaptă ca studiile clinice planificate să înceapă până la sfârșitul anului și să se desfășoare timp de doi ani. Până în prezent, Inserm nu știe ce candidați la vaccin vor fi testați – sunt încă în curs discuții cu „producătorii de la care Uniunea Europeană a făcut precomenzi” , precizează specialistul în boli infecțioase. Vaccinurile rusești și chinezești nu vor fi evaluate. Laboratorul englez AstraZeneca, al cărui protocol a fost suspendat câteva zile în septembrie din cauza unei boli inexplicabile contractate de un pacient, ar putea face totuși parte din evaluare.

Mai multe protocoale ar putea fi realizate în paralel

Lansat de Inserm, cu AP-HP, primul studiu clinic prezentat de Covireivac ar trebui să fie un studiu de fază 2 (testele de vaccin au trei faze până la comercializare), axate pe subiecți vârstnici , al cărui sistem imunitar este de obicei slab.

„Înainte de a vaccina persoanele în vârstă, dorim să putem studia răspunsul imun obținut cu aceste vaccinuri la această populație, care prezintă cel mai mare risc de forme grave și deces”, explică Launay.

Pentru a face acest lucru, Covireivac va mobiliza 200 de participanți, care vor fi împărțiți în două categorii: o sută de persoane cu vârsta peste 70 de ani și un grup de control mai tânăr. Toți vor fi vaccinați cu același candidat la vaccin. Testele regulate de sânge vor compara răspunsul celor două grupuri. Dacă mai mulți producători sunt de acord să accepe condițiile, ar putea fi lansate studii diferite (unul pe vaccin) pe acest model.

Pentru al doilea tip de studii clinice, platforma are nevoie de un număr fără precedent de voluntari pentru Franța. Aceste studii de fază 3 sunt „promovare industrială”: persoana juridică care își asumă responsabilitatea și își asumă finanțarea nu este o entitate publică, ci un industrial. Din nou, dacă nu unul, ci două sau trei laboratoare au dorit să efectueze o parte din studiile lor de fază 3 în Franța, mai multe protocoale ar putea fi efectuate în paralel (fără nicio comparație posibilă între vaccinurile candidate, producătorii refuzând în general să să fie măsurate în raport cu concurenții lor prin studii clinice înainte de comercializare).

Scopul acestor studii este de a determina dacă vaccinul este sigur și protejează împotriva bolilor. Toți participanții vor primi una sau două doze care se vor potrivi fie cu candidatul la vaccin, fie cu un placebo. Niciunul dintre ei și nici medicii care se ocupă de urmărirea lor nu vor ști cine a primit ce. Acesta este principiul studiilor adoptat pentru fazele 3.

Monitorizați mai mult de un an, voluntarii vor fi tratați în caz de efecte adverse, a căror apariție poate duce în mod excepțional la suspendarea procesului. La sosire, eficacitatea vaccinului va fi calculată prin compararea numărului de infecții din cele două grupuri.

„Pentru Covid-19, nu s-a efectuat încă niciun studiu de fază 3 în Franța, deoarece când laboratoarele erau gata, circulația virusului nu era suficientă. Situația se schimbă ”, menționează Launay.

Rezultatele tuturor studiilor Covireivac vor fi comunicate autorităților de sănătate, care le vor folosi ca bază pentru recomandările lor de vaccinare.

În ciuda neîncrederii în jurul vaccinurilor din Franța, platforma a primit deja numeroase cereri din partea voluntarilor care au auzit de proiect, scrie sura citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)