CORONAVIRUS | Epidemiologul Anthony Fauci: „Nu există nicio garanție că vom avea un vaccin sigur și eficace”

CORONAVIRUS | Epidemiologul Anthony Fauci: „Nu există nicio garanție că vom avea un vaccin sigur și eficace”

Epidemiologul Anthony Fauci, expertul în boli infecţioase care îndeplineşte rolul de consilier al preşedintelui Donald Trump în probleme legate de COVID-19, a declarant, marți, că Statele Unite nu pot conta pe apariția unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus, precizând totodată că rata infectării ar putea crește de două ori mai rapid, dacă nu se iau măsuri.

Declarațiile vin în contextul în care California, Texas și multe alte state au raportat creșteri record ale noilor cazuri de infecții cu SARS-C0V-2.

„Este extrem de important să avem vaccinuri sigure și eficace disponibile pentru toată lumea din această țară. Nu există nicio garanție că vom avea un vaccin sigur și eficace”, a asigurat șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, citează Reuters.

De asemenea, Fauci a mai avertizat că creșterea zilnică a cazurilor noi de coronavirus din SUA, în prezent în jur de 40.000, ar putea ajunge la 100.000 dacă nu se respectă regulile de distanțare social, iar cetățenii nu vor purta măști.

„Sunt foarte îngrijorat pentru că situația s-ar putea înrăutăți foarte mult”, a spus el.

În statele în care virusul este acum în plină expansiune, oamenii s-au relaxat, iar redeschiderea afacerilor s-a produs fără să fi fost îndeplinite condițiile stabilite pentru a se face acest lucru în siguranță. Mai mult, specialiștii se tem că infectările se vor amplifica în această săptămână, când americanii sărbătoresc „Ziua Independenței”, pe 4 iulie.

Los Angeles, al doilea cel mai mare oraș din SUA, a devenit un nou epicentru al pandemiei, cu aproape 3.000 de cazuri noi raportate luni, în ciuda ordinelor de a cere barurilor să se închidă și locuitorilor să poarte măști în aproape toate spațiile publice.

Vaccinul împotriva noului coronavirus poate să nu apară niciodată

La sfârșitul lunii mai, atât premierul britanic, Boris Johnson cât și premierul italian, Giuseppe Conte, le-au transmis cetățenilor statelor lor că populația trebuie să se adapteze, pentru a conviețui cu virusul, deoarece există posibilitatea ca un vaccin eficient să nu apară, notează CNBC.

„Ne confruntăm cu acest risc şi trebuie să îl acceptăm, altfel nu am putea niciodată să relansăm economia”, a precizat Conte, adăugând că Italia ”nu îşi poate permite” să aştepte până la elaborarea unui vaccin, ce poate apărea prea târziu sau chiar niciodată.

Și premierul britanic Boris Johnson, a afirmat că este posibil să nu se dezvolte deloc un vaccin:

„Am spus că vom face tot posibilul pentru găsirea unui vaccin. Rămâne un drum foarte lung de parcurs şi trebuie să fiu sincer că ar putea să nu obţinem un vaccin”, precizând și el că „în ciuda acestor eforturi, trebuie să recunoaştem că este posibil să avem nevoie să trăim cu acest virus în perioada următoare”.

Ideea a fost întărită și de Jonathan Van-Tam, ofiţer medical şef al Marii Britanii, care a declarat că nu putem fi siguri dacă vom avea un vaccin pentru COVID-19.

„Un vaccin ideal protejează împotriva infecţiilor şi previne răspândirea, însă procesul de dezvoltare este unul extrem de complex, neexistând o regulă conform căreia totul va merge bine în timpul procesului”, îl citează The Guardian.

„Nu ştim dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”, a comentat situația și David Heymann, care a condus Organizaţia Mondială a Sănătăţii în timpul epidemiei de SARS.

Anthony Fauci, despre al doilea val de COVID-19 în SUA

Fauci a anunțat un al doilea val de coronavirus, pe care îl consideră „inevitabil”. Acesta se așteaptă la o „toamnă rea şi o iarnă rea”, precizând că „nu există nicio şansă să fim cruţaţi”.

„Virusul va decide pentru noi. Este imprevizibil. Totul depinde de modul în care vom reacţiona în toamnă, de eficienţa cu care noi, ca societate, vom reacţiona la inevitabila epidemie care se va (re)produce”, a declarat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`