CORONAVIRUS | Elveția redeschide frontierele cu toate țările UE, mai devreme decât anunțase inițial

CORONAVIRUS | Elveția redeschide frontierele cu toate țările UE, mai devreme decât anunțase inițial

Elveția accelerează relaxarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus, adoptând modelul suedez.

Autoritățile au decis că populația trebuie „să învețe să trăiască cu virusul”, până la apariția unui vaccin eficient . Între timp, Elveția vrea să-și relanseze economia, iar oficialii spear ca oamenii să se imunizeze în masă.

Saloanele de coafor, centrele de grădinărit, magazinele de bricolaj și cabinetele medicale s-au redeschis deja. Magazinele și piețele, de asemenea.

Frontierele cu UE, redeschise pe 15 iunie

Vineri, Elveţia a decis să-şi redeschidă frontierele cu toate ţările Uniunii Europene, pe 15 iunie, mai devreme decât anunțase initial, scrie Euronews.

Decizia a fost luată la inițiativa Italiei, care a decis să ridice restricţiile de intrare în frontierele interne ale spaţiului Schengen cu vecinii săi pe 3 iunie, cerând reciprocitate de la ţările vecine.

Guvernul elveţian anunțase, la mijlocul lunii trecute, că intenţionează să redeschidă frontierele pe 15 iunie doar cu Austria, Germania şi Franţa, dorind totodată să restabilească până la cel târziu 6 iulie libera circulaţie a persoanelor şi libertatea de deplasare cu toate ţările din spaţiul Schengen.

Acum, „data fiind actuala situaţie epidemiologică”, guvernul elveţian a estimat că restricţiile de intrare în țară vor putea fi ridicate pe 15 iunie pentru toate ţările din UE, dar şi pentru Regatul Unit, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Un vaccin elvețian împotriva COVID-19 ar putea fi administrat la scară largă, începând cu luna octombrie

Imunologul elvețian Martin Bachmann a declarat că o posibilă imunizare în masă a populației țării sale ar putea începe în luna octombrie, după ce un vaccine, aflat în teste, ar putea obține toate certificările necesare.

Pentru acest tratament, s-a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, aceeași secvenţă genetică a fost utilizată pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratul coronavirus.

Vaccinul a înregistrat rezultate favorabile pe șoareci, iar dacă va îndeplini criteriile cerute pentru a se putea administra și pacienților infectați cu COVID-19, decizia ar putea fi luată înainte de încheierea acestui an.

„Acest calendar este extrem de optimist, dar nu este complet exagerat”, a declarat Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic, Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice care a dezvoltat vaccinul.

Potrivit celor mai recente date, aproximativ 31.000 de persoane au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2 de la izbucnirea pandemiei, iar aproape 2000 de oameni și-au pierdut viața, ceilalți 29.000 fiind declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`