Economia Germaniei, cea mai puternică din Europa, a întregistrat cel mai sever declin trimestrial de la criza financiară din 2009 și al doilea cel mai mare de la reunificarea din 1990. Și tot stă mai bine decât a doua și a treia economie din Zona Euro, Franța și Italia, care au întregistrat contracții chiar mai puternice. Toate trei sunt acum în recesiune. Dificultatea cu care se recuperează China arată că revenirea nu va fi ușoară nici în restul statelor, lovite mai târziu de pandemia de coronavirus. Redeschiderea firmelor și fabricilor nu va fi nici pe departe o provocare la fel de mare ca a convinge oamenii să cumpere. În SUA, de exemplu, peste 36 de milioane de persoane au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.
Pe fondul epidemiei de COVID-19, economia Germaniei s-a contract în primele trei luni ale anului cu 2,2 puncte procentuale față de trimestrul anterior. Este cel mai sever declin trimestrial de la criza financiară din 2009 până în prezent. De asemenea, economia Germaniei a înregistrat a doua cea mai mare contracție de la reunificarea țării, în 1990.
Potrivit agenției de statistică a țării, consumul casnic a scăzut rapid, investițiile în utilaje și echipamente s-au redus, iar importurile și exporturile au înregistrat „un declin puternic” în comparație cu trimestrul al patrulea al anului trecut.
Cum date revizuite ale PIB-ului au arătat că economia se contractase ușor și la finele lui 2019, asta înseamnă că economia cea mai puternică din Zona Euro este, oficial, în recesiune, scrie Charles Riley, pentru CNN.
Chiar și așa, Germania o duce mai bine decât a doua și a treia cea mai puternică economie a Zonei: în Franța, PIB-ul a scăzut în primul trimestru cu 5,8%, iar în Italia, cu 4,7%. Analistul pune această diferență pe seama faptului că autoritățile germane nu au impus măsuri de distanțare stricte decât destul de târziu, după 22 martie.
Totuși, ce-i mai rău abia începe. Jack Allen-Reynolds, de la Capital Economics, spune că anticipează o scădere a PIB-ului german cu 10% în al doilea trimestru.
„Asta pentru că măsurile de restricție impuse în contextul epidemiei de coronavirus sunt relaxate în mai și iunie, dar doar gradual. În plus, revenirea Germaniei va fi încetinită de probleme din alte zone ale Europei”, explică Allen-Reynolds, citat în articolul CNN.
Iar redeschiderea firmelor și întreprinderilor nu va asigura revenirea economică.
Economia Chinei a fost și ea lovită de criza COVID-19. Atât de tare, încât s-a contractat pentru prima dată în aproape 30 de ani. Acum, producția în fabrici crește pentru întâia oară de la izbucnirea pandemiei. „Asta nu înseamnă că a doua cea mai puternică economie a planetei își va reveni complet prea curând”, continuă Charles Riley.
E relativ ușor pentru chinezi să-și repună pe picioare companiile susținute de stat, provocarea e să-i convingi pe oameni să cheltuiască bani.
Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 7,5% în aprilie, față de aceeași perioadă a anului trecut, fapt ce sugerează că bugetele familiilor sunt afectate și ele. Șomajul a crescut și el, după ce scăzuse un pic în martie.„Trendul descendent privind vânzările va continua, dar fiind că situația privind veniturile și rata șomajului este problematică”, susțin și economiștii de la Societe Generale, citați în articolul CNN.
Totul, în contextul în care autoritățile fac eforturi de săptămâni bune să repornească economia. Wuhan, de exemplu, orașul în care a apărut virusul, a ieșit din carantină încă din 7 aprilie. Asta înseamnă că statele care au fost lovite mai târziu de pandemie deci care, implicit, încep mai târziu procesul de renunțare la restricții, vor trebui să acționeze luni în șir de-acum încolo pentru a-și reveni economic. „Pentru unele dintre ele, acesta ar putea fi un an pierdut”, crede Charles Riley.
Situația nu e deloc roz nici în Statele Unite. De la mijlocul lunii martie, peste 36 de milioane de americani au depus cereri pentru a beneficia de ajutoare de șomaj. Asta în timp ce boala continuă să se răspândească, peste 1.4 milioane de contaminări fiind înregistrate.
Mulți consumatori nu sunt dispuși să iasă încă din case, de teama COVID-19, asta deși în statele lor măsurile de restricție s-au relaxat, iar restaurantele și mall-urile s-au deschis.
JCPenney, mare lanț de magazine american, este așteptat să-și declare falimentul. Alți doi importanți jucători pe piața de retail, Neiman Marcus și J.Crew, s-au plasat deja sub protecția Legii falimetului.
Datele publicate de Rezerva Federată au ilustrat cât de inegal a lovit criza COVID-19 în economiile oamenilor. Aproape 40% din cei cu un venit al gospodăriei sub 40.000 de dolari au raporat cel puțin o slujbă pierdută în luna martie. În schimb, veniturile și capacitatea de a onora cheltuielile curente au rămas în general stabile în cazul majorității adulților, în primele săptămâni de pandemie.