Compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca a anunțat că a început testarea pe pacienți a unui posibil tratament anti-COVID-19 pe bază de anticorpi. Este vorba depsre un medicament care să prevină și, în același timp, să trateze infecția cu noul coronavirus, informează Reuters.
AZD7442, o combinație dintre doi anticorpi monoclonali, a început deja să fie testat pe pacienți din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Specialiștii vor să verifice în ce măsură acesta este tolerat sau dacă prezintă riscuri pentru 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
Iar dacă rezultatele vor fi favorabile, reprezentanții AstraZeneca au precizat că testarea va fi extinstă până când se va stabili dacă medicamentul poate fi administrat cu succes atât pentru prevenirea infecției cât și pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.
În luna iunie, AstraZeneca a primit o finanțare în valoare de 23,7 milioane de dolari de la agențiile guvernamentale din SUA pentru dezvoltarea tratamentelor bazate pe anticorpi pentru infecția cu noul coronavirus.
În pararlel, compania farmaceutică lucrează la dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, acesta aflându-se deja într-o fază avansată de testare.
Vaccinul dezvoltat de grupul suedezo-britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford se numără printre cele cinci vaccinuri aflate în faza a treia de testare. Oamenii de științăsperă să obțină rezultate până la finalul acestui an.
Totodată, AstraZeneca se află printre companiile cu care Comisia Europeană a purtat discuții preliminare cu privire la achiziționarea unui potenția vaccin împotriva noului coronavirus.
În total, Bruxelles-ul a discutat cu cinci companii farmaceutice, cele mai recente negocieri fiind purtate cu societatea Moderna.
Asta după ce reprezentanții Comisiei Europene au discutat cu cei aiSanofi-GSKla 31 iulie,Johnson & Johnsonla 13 august,CureVacla 18 august și au semnat un angajament prealabil de achiziție cuAstraZenecala 14 august.
Nu mai puțin de 172 de țări fac parte din programul COVAX destinat să asigure un acces echitabil lavaccinurileCOVID-19, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății, dar este nevoie de mai multe finanțări și țările trebuie acum să își asume angajamente obligatorii.
Țările care doresc să facă parte din planul global COVAX au până la 31 august să prezinte oficial interesul lor, au declarat oficialiiOMS, cu confirmarea intenției de aderare până la 18 septembrie și furnizarea plăților inițiale până pe 9 octombrie, scrieReuters.
Directorul general alOMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că descoperirea și accesul lavaccineste esențială pentru a pune capătpandemieiCOVID-19. În acest sens,OMSvrea să se asigure că prețurile sunt menținute „cât mai scăzute”.