Comisia Europeană dorește ca statele membre ale Uniunii Europene să renunțe la controalele care au loc la frontiere interne. Măsurile restrictive și interdicțiile de călătorie adoptate pentru a stopa răspândirea coronavirusului au creat confuzie în rândul călătorilor, au costat industria turismului venituri de miliarde de euro și au subminat ideea unei Europe unite. În acest context, miniștrii de Interne din cele 27 de state membre discută vineri în legătură cu acest subiect. De asemenea, unele țări au renunțat deja la restricții la frontierele interne.
Miniștrii de interne din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene discută vineri despre ridicarea controalelor la frontierele interne la finalul lunii iunie.
„Cred că ne apropiem foarte mult de momentul în care ar trebui să ridicăm toate restricțiile la frontierele interne și controalele la frontiere. Voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil. Și cred că o dată bună ar fi sfârșitul lunii iunie”, a spus comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru Euronews.
Este vorba despre frontierele dintre statele membre UE, nu și despre cele externe, și despre menținerea controalelor doar pentru cetățenii din afara uniunii.
Comisia a încercat să se asigure că restricțiile de călătorie din cadrul măsurilor restrictive sunt ridicate în mod coordonat și a prezentat luna trecută un set de recomandări cu privire la modul în care trebuie să facă acest lucru.
Ylva Johansson a declarat că statele membre au urmat orientările Comisiei privind echilibrarea situației sănătății publice cu costul economic al pandemiei și că a fost „foarte fericită” să vadă cum țările renunță la controalele la frontieră.
Aceasta a declarat că situația epidemiologică se îmbunătățește rapid în multe state membre și că cetățenii au adoptat măsuri de distanțare socială ca fiind „o nouă normalitate” pentru a combate răspândirea virusului.
De asemenea, comisarul European pentru afaceri interne a atras atenția asupra unui raport recent al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, care oferă consiliere în ceea ce privește închiderea frontierelor. ECDC a constatat că aceste măsuri au avut un impact negativ semnificativ asupra economiei și au fost eficiente doar în ceea ce privește întârzierea unei epidemii.
„Dovezile disponibile, prin urmare, nu sprijină recomandarea închiderii granițelor, care va avea efecte secundare semnificative și perturbarea socială și economică în UE”, potrivit raportului.
Italia și-a redeschis granițele miercuri, în încercarea de a-și salva industria turistică. Vizitatorii din Uniunea Europeană și din țările din spațiul Schengen nu vor fi nevoiți să stea în carantină.
Între timp, Austria își redeschide granițele pentru toți vecinii săi, cu excepția Italiei, din cauza preocupărilor persistente legate de infecțiile cu noul coronavirus care au loc acolo.
Franța intenționează să își deschidă granițele pe 15 iunie. Germania intenționează, de asemenea, să ridice de la acea dată un avertisment de călătorie pentru țările europene.
Comisarul European pentru afaceri interne a afirmat că decizia de a-și redeschide frontierele sau de a le menține închise aparține în cele din urmă statelor membre.
Aceasta subliniază însă necesitatea coordonării și necesitatea redeschiderii frontierelor interne ale UE înainte de deschiderea către țări terțe.