Wuhan, orașul chinez în care a izbucnit prima dată epidemia de coronavirus, a ieșit din izolare miercuri după ce orașul a fost blocat timp de mai bine de două luni pe fondul răspândirii coronavirusului. Însă, un alt oraș din nord a înăsprit măsurile și le-a interzis oamenilor să iasă din case. Pe lângă asta, bilanțul real al deceselor înregistrate în China s-ar situa între 50 000 și 97 000 de morți.
S-au ridicat restricțiile de circulație de marți spre miercuri din Wuhan, orașul chinez în care a izbucnit pentru prima dată epidemia de coronavirus. Orașul a ieșit din izolare după aproape două luni de când s-au impus restricțiile pe 23 ianuarie. Însă, un alt oraș din nord a început să ia măsuri pentru a-i împiedica pe rezidenți să iasă din case din cauza preocupărilor privind un al doilea val de infectări, potrivit Reuters.
Restricțiile s-au relaxat în ultimele zile, deoarece capitala provinciei Hubei a înregistrat doar trei noi infecții confirmate în ultimele 21 de zile și doar două noi infecții în ultimele două săptămâni.
Însă, chiar și atunci când oamenii părăsesc orașul, în provincia de nord Heilongjiang apar noi cazuri importante de infectare cu noul coronavirus, ajungându-se la o creștere de 25 de persoane pe zi, alimentate de un flux continuu de călători infectați care sosesc din Rusia, care are o graniță terestră cu provincia.
Suifenhe City din Heilongjiang a restricționat circulația rezidenților miercuri într-un mod similar cu cel din Wuhan.
Locuitorii trebuie să rămână în case, iar dintr-o familie, poate pleca o singură persoană o data la trei zile pentru a cumpăra cele necesare. De asemenea, trebuie să se întoarcă în aceeași zi.
Aproximativ 55,000 de persoane urmează să plece cu trenul din Wuhan miercuri. Peste 10,000 de călători au părăsit orașul cu avionul în măsura în care zborurile se reiau la aeroportul Wuhan Tiananhe. Zborurile către Beijing și locațiile internaționale nu au fost restaurate.
„Sunt foarte fericit, urmează să merg acasă astăzi”, a declarat Liu Xiaomin, muncitor migrant, pentru Reuters, în timp ce stătea cu valizele sale în gara Wuhan Hankou, care face legătură cu orașul Xiangyang.
În centrele comerciale, supermarketurile sau parcurile care se redeschid, numărul vizitatorilor va continua să fie limitat. Nu este permisă încă redeschiderea şcolilor din provincia Hubei.
Tot astăzi sunt reluate şi zborurile, cu excepţia celor internaţionale şi a celor directe cu Beijing, pe lângă circulaţia trenurilor, a autocarelor pe distanţe lungi, a taxiurilor şi a mijloacelor de transport în comun.
Locuitorii din Wuhan au fost de asemenea îndemnați să nu părăsească cartierul, orașul și chiar provincia dacă nu este absolut necesare.
Oamenii din Wuhan care sosesc în capitala chineză Beijing vor trebui să treacă prin două runde de teste pentru coronavirus.
China menține protocoale stricte, fiind preocupată de reapariția transmisiilor interne din cauza purtătorilor de virus care nu prezintă simptome și a călătorilor infectați care sosesc din străinătate.
China ar fi vrut să impună un „adevăr oficial” și să raporteze doar 4000 de morți, însă situația este mult mai gravă, potrivit unor cifre evocate într-un articol publicat de cotidianul Libération. Drept urmare, bilanțul s-ar situa între 50 000 și 97 000 de morți. Ba mai mult, pentru a ascunde aceste cifre, s-a recurs la un întreg arsenal represiv.
Conform organizației Chinese Human Rights Defenders, au existat 900 de cazuri de arestarări, intimidări și acte de cenzură care aveau ca obiectiv să ascundă amploarea epidemiei. După cum informează Libération, preşedintele Xi Jinping a reuşit să convingă până și Organizaţia Mondială a Sănătăţii să amâne cu câteva săptămâni declararea pandemiei.
În Wuhan, pe 18 ianuarie 40 000 de familii au fost invitate la un banchet oficial care l-a glorificat pe președinte. Potrivit RFI, o parte din invitați erau deja contaminați cu noul coronavirus și purtau măști sanitare.
Respectivele festivități aveau loc în timp ce morga din Wuhan primea primele victime.