Coronavirus. Cel mai nou fake news: antenele 5G răspândesc noul virus

Coronavirus. Cel mai nou fake news: antenele 5G răspândesc noul virus

Teoriile conspirației iau amploare în plină pandemie de COVID-19. Un fake news care leagă tehnologia 5G de răspândirea noului coronavirus, și care s-a viralizat în grupuri locale de Facebook, a dat curs unor îndemnuri la arderea turnurilor de telefonie mobilă şi la atacarea inginerilor din telecomunicaţii, scrie „The Sun”.

O antenă5G a fost incendiată în Londra

Mai exact, un turn 5G a ars din temelii, în data de 2 apirlie, în Marea Britanie.

Reprezentanții companiei EE spun că focul a fost pus intenționat, de persoane care cred că antenele 5G răspândesc virușii printre oameni.

Mai multe mașini de pompieri au intervenit petru stingerea incendiului. De asemenea, poliția a deschis o anchetă în acest caz.

Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, localnicii sunt îndemnați pe rețelele de socialziare să atace inginerii care lucrează la natenle 5G.

Fake news-urile privind antenele 5Gcauzează anarhie în Regatul Unit

Totul a pornit de la o informație neferificată, nedemonstrată științific, un fake news care spunea că din cauza antenelor 5G sistemul imunitar al oamenilor este slăbit, iar coronavirusul îi omoară..

La rostogolirea acestor fake news-uri au luat parte și celebrităţi precum coregraful şi cântăreţul Jason Gardiner sau vedeta TV Callum Best. Ei au postat la rândul lor informații care spuneau că atenele 5G emit radiaţii care distrug sistemul imunitar.

„Acţionaţi acum până nu e târziu”, scrie un internaut pe un astfel de forum, îndemnând la incendierea turnurilor de telefonie mobilă.

„Ati văzut noii stalpi de iluminat montați în jurul Sparkhill și Small Heath? Au mici antene 5G în vârf. Acestea au fost activate de curând și trimit o cantitate uriașa de radiații. Există cu siguranță o legatură puternică între 5G și noul coronavirus”, scrie un alt internaut.

Reacția Guvernului Britanic pentru a stopa fake news-urile care spun că atenele 5G sunt responsabile de decesele cauzate de coronavirus

Guvernul britanic a intervenit în acest caz, încercând să-i liniștească pe oameni. Autoritățile de la Londra au anunțat într-un comunicat că nu există „dovezi care să sugereze că 5G are vreo legătură cu Covid-19”, boala provocată de noul coronavirus.

Ce spune medicii despre antenele 5G și o posibilă legătură cu COVID-19

Dr. Justin Varney, director al Diviziei de Sănătate Publică din Birmingham, Mare Britanie, a declarat că nu există dovezi științifice credibile care să lege antenele 5G (sau o altă formă de telecomunicații sau frecvență radio) cu pandemia coronavirusului.

El a precizat că nu există date nici măcar cu privire la influențarea în vreun fel a oamenilor care sutn în apropierea acestor antene 5G.

La rândul său, consilierul Zafar Iqbal, un alt reprezentant al autorităților locale, a transmis că nu există date concludente și că aceste fake news-uri legate de antenele 5G și coronavirus trebuie să înceteze.

„Am aflat despre incendiu. Multe mesaje răutăcioase circulau, cu diverse teorii ale conspirației. Cum le putem opri? Acestea sunt vremurile în care trăim Oamenii cred că vor ei. Ipotezele nu sunt susținute de dovezi și oamenii le distribuie fără să aibă măcar o înțelegere a situației.”, a spus acesta, potrivit birminghanmail.co.uk.

Fake news-uri despre legătura dintre antenele 5G și răspândirea coronaviruslui au apărut și pe alte continente

Australia se confruntă și ea cu un vald e fake news-uri cu privire la decesele cauzate de coronavirus și legătura acestora cu antenele 5G.

Autoritățile de la Sydney fac apeluri disperate la oameni de a se informa din surse sigure, dar degeaba. Unii dintre locuitori scriu mesaje alarmiste fără să aibă nicio dovadă. Unul dintre aceste mesaje fake news spune că COVID-19 nu a ajuns în Africa de Sud pentru că acolo nu sunt antene 5G

Fake news-ul care leagă coronavirusul de antenele 5G a ajuns și în România

Nici românii nu se lasă mai prejos la răspândirea acestor informații false. Pe Facebook au fost greate comunită, cum ar fi Stop 5G România, unde există postări despre coronavirus și noua tehnologie fără niciun fel de fundament. Acestea spun că radiațiile emise de antenele 5G scad imunitatea organizmului, iar oamenii devin vulnerabili la viruși precum cel plecat din Wuhan, China.

De curând, la Craiova a aviut loc chiar și un protest al persoanelor care cred că îmbolnăvirea de cancer are legătură cu antenele 5G.

UE a stabilit setul de instrumente și etapele următoare pentru implementarea tehnologiei 5G

Amintim că reprezentanții ComisieiEuropeaneau aprobat la finele lunii ianuarie setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei5G.

Deasemenea, la finele anului trecut președintele Klaus Iohannis a recomandat ca România să mai aștepte în privința tehnologiei 5G deoarece proiectul susținut de cei de la Huawei nu este văzut cu ochi buni de puterile occidentale.

De asemenea, la nivelul întregii Europe, pe fondul pandemieid e coronavirus, implementarea rețelelor 5G a fost dată peste cap. S-au anulat licitații, iartermenele au fost lăsate în aer în mai multe state UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`