După ce s-au confruntat cu o creștere abruptă a cazurilor de coronavirus, autoritățile australiene au decis, miercuri, să reintroducă măsura izolării la domiciliu pentru locuitorii din Melbourne, Australia.
Această situație ar putea însemna că teoria potrivit căreia virusul ar reveni sezonier se confirmă, pentru că în țara, aflatăemisfera sudică începe iarna, iar criza sanitară se acutizează.
În Melbourne, 5 milioane de oameni au fost din nou închiși în case, din cauza noilor focare de infecție care au apărut.
Un studiu realizat de Mohammed Sajadi, de la Universitatea din Virginia, cu sprijinul epidemiologilor de la Universitatea Maryland,la jumătatea lunii iunie, compară puterea cu care Covid-19 a lovit 50 de orașe din emisfera nordică în timpul primului val al virusului, înainte de 10 martie. Oamenii de știință spun că epidemia a lovit mai puternic în opt orașeundetemperaturile eraucuprinse între 0 ° C și 10 ° C, iar umiditatea 5%.
Totuși, specialiștiireamintesccă virusul nu circulă în prezent numai în emisfera sudică.
„Existăfocarecare au reaparutîn Franța și în China, chiar dacăau fost cintrolate inițial”, spun specialiștii citați debfmtv.com.
La aceaste exemple putem adăuga și Catalonia,unde o parte a populației a fost, de asemenea, nevoităsă se întoarcă înizolare.
Cercetătorul nu exclude însă ipoteza că iarna să amplifică rata de transmitere a virusului și prin alte mijloace decât cele de temperatură.Mulți oameni de știință cred că particulele care plutesc în aerîn medii închise, sunt de fapt principalele responsabile de îmbolnăvire, mult mai mult decât cele de pe suprafețele de contact.
Morgane Bomsel consideră că acest context natural legat scădereatemperaturilor reprezintăprincipala cauza a reizbucnirii focarelor de coronavirus în sezonul rece.
„Primele cazuri au apărut în spațiifără prea multă ventilație sau aerisire” a concluzionat epidemilogul.
Morgane Bomsel subliniază și necesitatea protecției persoanale.
„Dacă nu există un procent suficient de oameni care poartă măști și se protejează în mod corespunzător, nu putem să facem nimic ”.
Totuși, sezonalitatea noului coronavirusrămâne o ipoteză dificil de testat, deoarece înperioada în care temperaturile şi lumina soarelui erau în creştere în Franţa şi în Europa ”ne-am izolat complet”, spun oamenii de știință. Prin urmare, este dificil de evaluat influenţa sezonieră a efectului izolării asupra încetinirii epidemiei actuale.
Există atât de mulţi factoride luat în calcul încât nu se poate spune cu exactitate dacă factorii de transmitere sunt legațide climă, de anotimp sau de faptul că oamenii sunt mai atenţi”, a subliniat medicul francez.