CORONAVIRUS. Blocajul din transportul aerian restricționează livrarea vaccinurilor de rutină, în special pe cel pentru rujeolă. UNICEF: Întreruperea vaccinării ar putea duce la epidemii dezastruoase

CORONAVIRUS. Blocajul din transportul aerian restricționează livrarea vaccinurilor de rutină, în special pe cel pentru rujeolă. UNICEF: Întreruperea vaccinării ar putea duce la epidemii dezastruoase
Foto: pixabay.com

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) trage atenția că blocajul din transportul aerian, generat de pandemia de coronavirus, compromite livrarea vaccinurilor de rutină. Reprezentanții Fondului vorbesc în special de vaccinul pentru rujeolă, boală care încă afectează zonele sărace ale lumii.

Restricțiile impuse de COVID-19 duc la agravarea altor situații

Dacă în 2019, aproximativ 2,43 miliarde de doze au fost distribuitede UNICEF în 100 de ţări pentru vaccinarea a aproximativ 45% din copiii cu vârste de până la 5 ani, anul acesta milioane de copii ar putea fi expuși altor boli din cauza nevaccinării.

UNICEF spune că a constatat o reducere cu 70 până la 80% a expedierilor de vaccinuri, din cauza scăderii drastice a numărului zborurilor comerciale şi a disponibilităţii limitate a zborurilor charter.

“În prezent, zeci de ţări riscă să rămână fără stocuri din cauza întârzierilor de livrări de vaccinuri”, a declarat Marixie Mercado, reprezentantă a UNICEF, potrivit BBC.

Țări din Afica și Asia, afectate de lipsa vaccinurilor de rutină

Potrivit Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite 26 de țări sunt grav afectate de lipsa distribuirii vaccinurilor. Majoritatea se află în Africa, dar sunt și țări din Asia, precum Coreea de Nord.

Aceste 26 de state ar avea stocuri pentru doar trei luni, iar UNICEF se teme că întreruperea vaccinării de rutină, în special în ţările cu sistem de sănătate fragil, ar putea duce la epidemii dezastruoase.

Efectele mai puțin așteptate ale pandemiei de coronavirus, expuse de ONU

De asemenea, potrivit unei analize publicate de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), din cauza măsurilor restrictive impuse de guverenele lumii, ar putea rezulta 7 milioane de sarcini nedorite și alte câteva milioane de cazuri de violență domestică, potrivit Business Insider.

Pandemia de coronavirusnu trebuie să fie un „cec în alb” pentru încălcarea drepturilor omului, avertiza la începutul lunii aprilie Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului,Michelle Bachelet.

Potrivit Reprezenranților ONU, măsurile restrictive vor lăsa 47 de milioane de femei din ţări sărace şi în curs de dezvoltare fără contraceptive moderne, iar acest lucru va duce la răspândirea unor boli precum HIV și la milioane de sarcini nedorite, avertizează ONU.

ONU, îngrijorată din cauza limitării libertății media şi libertății de exprimare

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului,Michelle Bachelet, își arată, în data de 9 aprilie, îngrijorarea față de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare. Aceasta avertiza că „pretinsa luptă împotriva dezinformării” riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

„În anumite ţări, am văzut deja raportate cazuri de jurnalişti sancţionaţi pentru că nu aveau măşti, profesionişti din sănătate pedepsiţi pentru că au spus că nu au mijloace de protecţie şi oameni obişnuiţi arestaţi pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe reţelele sociale”, a denunţatMichelle Bachelet, amintind că „critica nu este o crimă”.

Ungaria, prima democrație care moare de COVID-19

În acest context amintim de cazul Ungariei, unde premierul Viktor Orban capătă puteri nelimitate iar jurnaliștii se tem pentru libertatea lor. Legea creează multe incertitudini și poate îngreuna modul în care sunt raportate știrile. Incriminate și reduse la tăcere pot deveni oricând subiectele și dezbaterile care nu au legătură cuCOVID-19.

Jurnalistul Lukács Csaba, director șiziarist al săptămânalului Magyar Hang, din Budapesta,a explicat pentru B1.RO că noua legislație reprezintă un adevărat pericol pentru jurnaliștii independenți.

“Când Paralmentul a votat Legea stării de urgență, a fost votată o lege tip “salată”, cu efecte negative pentru presă. Au schimbat Codul penal și au introdus noi pedepse – acum dacă un ziarist sau orice altă persoană care scrie un “fake-news” sau scrie despre o faptă în așa fel încât se consideră că îngreunează munca autorităților împotrivaCOVID-19, se poate pedepsi penal cu închisoarea până la 5 ani. Problema este că autoritățile sunt cele care decid ce este fake-news sau nu și ele decid dacă ai scris ceva corect sau nu. Ele sunt cele care spun că articolul tău a îngreunat apărarea împotriva pandemiei”,a precizat Lukács Csaba.

Despre acest subiect a vorbit pentru B1.RO și jurnalistul Batka Zoltán, de la publicația ungară Népszava. Acesta a explicat că cel mai mare pericol la adresalibertății preseieste modul neclar în care sunt descrise faptele incriminate de legislația privind știrile false.

“Recent, cu o majoritate de două treimi, Fidesz, sub pretextul crizei provocată de pandemie, a modificat recent Codul Penal al Ungariei. Aceste modificări au schimbat categorile de infracțiuni existente și au introdus o „speriatoare” pentru jurnaliști – Aceasta este punctul 337 din Codul penal maghiar care precizează următoarele: dacă spui ceva pentru publicul larg în legătură cu un pericol public (de exemplu, situația provocată de coronavirus) dar nu este adevărat sau nu este un fapt dovedit, dar o faci într-o manieră distorsionată și care provoacă tulburări sau anxietate pentru oameni, ai putea fi pedepsit până la 3 ani de închisoare, dar cel puțin un an. Dacă o faci în timpul Legii speciale privind starea de urgență (așa cum am avut-o începând cu data de 11 martie) aceste fapte sunt considerate minciuni încorporate într-un context care ar putea să obstrucționeze sau să împiedice apărarea împotriva pericolului public generat de coronavirus și poți să fii pedepsit chiar cu până la 5 ani de închisoare”, spune el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`