Coreea de Nord în criza coronavirusului. Mărturiile unui medic ”evadat” din țara ca o închisoare

Coreea de Nord în criza coronavirusului. Mărturiile unui medic ”evadat” din țara ca o închisoare
Foto: Hepta - DPA Images

Pandemia de coronavirus a afectat întreaga planetă, dar Coreea de Nord se laudă că nu are nici măcar o singură persoană infectată. Principalul ziar nord-coreean a lăudat sistemul sanitar de acolo ca fiind cel mai performant din întreaga lume și, bineînțeles, l-a ridicat în slăvi pe liderul suprem Kim Jong Un pentru devotamentul său. În schimb, Choi Jung Hun, medic care a profesat în Coreea de Nord și care a fugit în Sud, în 2012, prezintă un portret mai mult decât sumbru al sistemului de sănătate de acolo. Mai mult, dezastrul lăsat în urmă de diversele epidemii care au măcinat țara de-a lungul timpului completează această imagine dură.

Frânturi de imagine: Coreea de Nord, în plină pandemiede coronavirus

Parte din experții internaționali susțin că epidemia de COVID-19 s-a răspândit în Coreea de Nord, pentru că aceasta are graniță comună cu China, țară în care a și apărut virusul. De altfel, China este principalul partener comercial al Coreei de Nord și țara care o ajută cel mai mult.

Coreea de Nord a băgat în carantină zeci de mii de oameni și a amânat anul școlar, ca măsuri de prevenție. De asemenea, aceasta și-a închis oficial granița cu China, dar cel mai probabil un tranzit ilegal tot are loc. Săptămâna trecută, conducerea statului a anunțat că va lua noi măsuri împotriva epidemiei. Grupuri de activiști din Seul susțin că au primit informații din Coreea de Nord că există persoane care au murit din cauza COVID-19. Aceste date, însă, nu au putut fi verificate în mod independent.

„Cred că un număr considerabil de oameni ar putea muri. Dar lumea nu va afla asta, pentru că Nordul nu poate nici măcar să diagnosticheze pacienții (cu coronavirus)”, a afirmat Kim Sin-gon, profesor la o prestigioasă universitate de medicină din Seul. Acesta a mai susținut că nord-coreenii se chinuie să trateze pacienții grav bolnavi și a amintit de un studiu al Organizației Națiunilor Unite, potrivit căruia circa 40% din populația acestei țări este subnutrită.

În februarie, Ministerul rus de Externe a transmis că a donat Coreei de Nord 1.500 de kituri de testare, iar observatori au afirmat că altele au fost trimise din China. Alte structuri, precum UNICEF și Medici fără Frontiere, au transmis și ele că au donat, la rândul lor, mănuși, măști, ochelari și produse de igienă.

Recent, principalul ziar din Coreea de Nord a pretins că sistemul de sănătate de acolo e „cel mai superior (SIC!) din lume” și că devotamentul lui Kim Jong Un față de acesta este motivul pentru care nicio persoană nu s-a infectat.

Oficialilor locali din Sănătate nu li s-a cerut să confirme cazuri de infectare cu coronavirus sau să trimită vreun raport guvernului de la Phenian, a susținut Choi Jung Hun, medic nord-coreean fugit în Seul, pentru AP, citat de Business Insider.

„E o minciună. An de an, în fiecare sezon, diverse boli infecțioase apar, dar Coreea de Nord spune că nu-i nicio epidemie”, a susținut Choi, acum în vârstă de 45 de ani.

Sistemul sanitar nord-coreean a intrat în colaps la mijlocul anilor ’90, pe fondul unei puternice crize economice și a unei foamete ce a ucis sute de mii de oameni. În ultimii ani, regimul Kim Jong Un a construit spitale și a modernizat câteva unități sanitare, dar de majoritatea facilităților se bucură doar elita conducătoare. De altfel, serviciile de monitorizare ale SUA au sugerat zilele acestea că liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, este în stare gravă după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale. Oficialii sud-coreeni au contrazis, însă, raportul.

Unii spun că în Coreea de Nord chiar s-ar putea să nu existe focare de COVID-19, dat fiind că orașele nu sunt dens populate și, oricum, mișcarea oamenilor e strict controlată. Alții, în schimb, opinează că riscul de contaminare e mare, căci oamenii sunt obligați să participe la tot felul de marșuri și evenimente dedicate regimului, iar măsurile de igienă nu sunt adecvate.

Medicii din Coreea de Nord luptă cu epidemiile cu mâinile goale

Când era medic în Coreea de Nord, în plină epidemie SARS, Choi Jung Hun nu avea decât un termomentru pentru a decide cine intră în carantină și cine nu. Extrem de prost plătiți, fără kit-uri de testare și cu echipamente inadecvate, dacă le aveau și pe acelea, Choi și colegii lui din nord-estul orașului Chongjin erau de multe ori în imposibilitatea de a-și da seama cine are boala și cine nu. Asta inclusiv după ce unii pacienți mureau. Choi a fugit în Coreea de Sud, în 2012.

Choi a susținut că în Nord salariul său era echivalentul a două kilograme de orez și că primea țigări de la pacienții disperați, care voiau să afle ce medicamente trebuie să-și procure.

Cho Chung-hui, un fost oficial local nord-coreean, care acum lucrează la un ONG în Seul, a spus și el că a trebuit să dea bani medicilor pentru a trata gastrite și enterite.

Choi și Cho au mai povestit că boli precum rujeolă, varicelă, holeră, hepatită sau tuberculoză izbucneau constant pe teritoriul nord-coreean, în vremea în care ei locuiau acolo, și că nu aveau măști sau mănuși de protecție, iar echipamentele la dispoziție erau din anii ’60 sau ’70.

În timpul epidemiei de SARS, din 2002-2003, sute de oameni au murit în orașul Chongjin, în timpul a opt luni de carantină totală, aceștia având simptome asemănătoare gripei. „Dar niciun medic nu avea îndrăzneala să pună diagnosticul SARS. Nu exista vreun ordin privind stabilirea cauzei deceselor și, oricum, nu aveam kit-uri de diagnosticare”, a declarat Choi.

Sistemul medical din Coreea de Nord e „ca un pistol stricat și ruginit, care nu are nici măcar un glonț, pentru că nu a fost întreținut de mult timp”, a fost concluzia lui Choi Jung Hun.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:14 - Rareş Bogdan (PNL): PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009
21:14 - Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la candidatura la Senat: Nu am dorit o lege pentru mine. Voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană (VIDEO)
21:06 - Greșeala uriașă pe care a comis-o echipa de campanie a lui Donald Trump. A confundat fosta republică sovietică Georgia cu statul cu același nume din SUA
21:06 - Ce s-a întâmplat cu Ghiță Ciobanul și ce meserie are acesta, de fapt. Cum arată acum viața personajului care a făcut furori în reclamele la telefonie
20:51 - Klaus Iohannis, despre portofoliul obținut de Roxana Mînzatu la Comisia Europene: „Cred că este mai bine să-l întrebați pe prim-ministru”
20:38 - Comitetul pentru Situații de Urgență cere emiterea cu celeritate a avizelor pentru lucrări de consolidare a Planșeului Unirii
20:31 - Metoda prin care românii au cumpărat locuințe la jumătate de preţ, în zone de lux. Totul e legal! Ce trebuie să știe viitorii proprietari
20:17 - Alexandru Kocsis (Forța Dreptei): Iohannis a făcut foarte mult rău PNL de când a decis readucerea PSD la guvernare
20:05 - Toți au rămas mască! Ce cadou i-a făcut Lionel Messi lui Adrian Minune, cu ocazia zilei lui de naștere. Asta da surpriză!
19:58 - Marian Rasaliu a argumentat de ce PSD a refuzat să susțină „Legea Iohannis”: Nu se poate ca Iohannis să detoneze o coaliție guvernamentală care lucrează în folosul țării (VIDEO)