Conflictul legat de insulele teritoriale dintre Japonia şi China poate afecta economia niponă în semestrul al patrulea

Conflictul legat de insulele teritoriale dintre Japonia şi China poate afecta economia niponă în semestrul al patrulea
Conflictul teritorial dintre China și Japonia poate avea consecințe nefaste pentru economia niponă în trimestrul al patrulea și poate duce la o scădere a excedentului contului curent, din cauza declinului...

Conflictul teritorial dintre China și Japonia poate avea consecințe nefaste pentru economia niponă în trimestrul al patrulea și poate duce la o scădere a excedentului contului curent, din cauza declinului exporturilor și a relațiilor turistice cu statul chinez, transmite Bloomberg.

Analiștii economici estimează că disputa legată de revendicarea unor insule din Marea Chinei de Est va afecta economia japoneză în trimestrul al patrulea, aceasta contractându-se cu 0,8% faţă de trimestrul al treilea.

Conflictul pune în pericol relații comerciale între cele două state de 340 de miliarde de dolari. Cele mai afectat sector este, fără îndoială, cel auto. Până în prezent, Japonia a suspendat activităţi de marketing şi a închis fabrici din China, ca urmare a protestelor masive cauzate de decizia autorităţilor nipone de a cumpăra mai multe insule nelocuite din Marea Chinei de Est, ce sunt revendicate şi de China.

„Odată cu creşterea rolului Chinei la nivel mondial, acest stat a devenit tot mai important în comerţul internaţional japonez. Se menţin numeroase incertitudini, iar riscul de escaladare a conflictului nu poate fi exclus, dar presupunem că acesta va scădea odată cu venirea unor noi guverne în cele două ţări”, au scris analiştii JP Morgan.

Cel mai grav conflict diplomativ dintre cele două ţări după 2005 ar putea accelera scăderea excedentului contului curent al Japoniei, consideră analiştii, anticipând că acesta ar putea să dispară înainte de sfârşitul lui 2014.

Disputa a provocat anularea a 40.000 de rezervări pentru cursele All Nippon Airways între Japonia şi China, a anunţat compania luna trecută.

Economia Chinei ar putea de asemenea să fie afectată negativ, fiind posibilă o accelerare a diversificării activităţilor companiilor japoneze în Asia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`