Turcia și Grecia sunt angajate de mai multe săptămâni într-o dispută teritorială pentru resursele naturale din Marea Mediterană și pentru controlul asupra perimetrelor de explorare. Tensiunile dintre Ankara și Atena au loc în contextul în care importante zăcăminte de gaz au fost descoperite în estul Mării Mediterane amplificând competiția și tensiunile deja existente între cele două state de disputarea unor zone maritime.
În urmă cu două săptămâni, o navă greacă şi o navă militară turcă au intrat în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia ar fi mobilizat nave de război. Ankara ar fi desfăşurat, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea comunității internaționale. Aceste incidente s-au petrecut în contextul în care tensiunile dintre cele două state s-au amplificat pe fondul activității turce de explorare în zonele disputate. Tot mai multe voci iau în calcul izbucnirea unui conflict armat între cele duouă țări.
În acest context analistul Cristian Unteanu a vorbit într-o analiză pentru adevărul.ro care ar fi cel mai mare pericol în cazul în care relația tensionată dintre cele două state evoluează într-un conflict deschis. Este vorba despre blocarea Strâmtorilor, un coșmar inclusiv pentru România.
„Se poate? Da. Cu ce efecte? Catastrofale pentru ţările mici riverane – în asemenea caz extrem – care trebuie să-şi schimbe fundamental strategiile de apărare a teritoriului naţional şi, mai presus de toate, să-şi programeze căi de înlocuire a circuitelor navale comerciale căci este limpede că nimeni nu se va mai grăbi să navigheze printr-o zonă cu tensiuni militare”, a punctat acesta.
Guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo. În schimb, elenii susțin că regiunea respectivă aparține Zonei Economice Exclusive a Greciei, chiar dacă, din punct de vedere geografic, insula se află la 2 kilometri de largul coastelor turcești.
Însoţit de cinci nave militare, vasul turc Oruc Reis a desfăşurat o activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Ca răspuns, ambele state au efectuat exerciții militare în zonă. De partea Greciei cea mai vocală poziție a avut-o Franța care a trimis în contextul exercițiilor militare și trei avioane de vânătoare Rafale și o fregată în Mediterana de Est.
Săptămâna trecută, ministerul turc al Apărării a anunţat organizarea unor „exerciţii militare de tranziţie” cu „nave turce şi aliate” într-o zonă disputată, la sud de Insula Creta. Atena a emis tot luni o notă maritimă (Navtex) în vederea efectuării unui exerciţiu militar de antrenament comun cu aviaţia Emiratelor Arabe Unite (EAU).
Totodată, Ankara a acuzat Atena că „militarizează” insula Kastelorizo, unde, conform presei turce, au fost aduși militari eleni.