Competiția pentru muncitorii români devine tot mai acerbă. Italienii își fac griji că lucrătorii sezonieri preferă Germania şi Marea Britanie / Deficitul de forță de muncă, acutizat de epidemia de coronavirus

Competiția pentru muncitorii români devine tot mai acerbă. Italienii își fac griji că lucrătorii sezonieri preferă Germania şi Marea Britanie / Deficitul de forță de muncă, acutizat de epidemia de coronavirus
Foto: Pixabay

Eforturile Italiei de a aduce cât mai mulți muncitori români în agricultură și competiția acerbă cu alte state pentru aceștia ar putea avea serioase consecințe asupra economiei, avertizează Federația Muncitorilor Agroindustriali din Italia, FLAI, citată de Euronews. Italienii își fac griji că tot mai mulți lucrători sezonieri români preferă state precum Germania sau Marea Britanie. Italia se mai teme că românii alungați de pe teritoriul ei de criza coronavirusului ar putea să nu se mai întoarcă, fapt ce va acutiza deficitul de forță de muncă. În acest context, una din soluțiile avansate este creșterea numărului de lucrători din afara Uniunii Europene.

Italia, îngrijorată că muncitorii agricoli români preferă alte state

Contrar restricțiilor de circulație impuse de statele UE în lupta cu epidemia de coronavirus, mii de muncitori români pleacă la muncă în vestul Europei. Aceștia reușesc să se deplaseze în baza unor excepții de la reguli, decretate de unele guverne. Totul, în ciuda avertismentelor unor ONG-uri că sănătatea lucrătorilor este pusă în pericol, scrie Euronews.

Site-ul îl citează și pe premierul Ludovic Orban, declarând că între 80.000 și 90.000 de muncitori sezonieri români vor pleca în vestul Europei în următoarele săptămâni: „În România, un milion de contracte de muncă au fost suspendate și circa 300.000 au încetat”. Acesta s-a mai referit la cei „peste 250.000 de români” care au revenit în țară după ce și-au pierdut sljbele în statele în care se aflau.

Germania, Marea Britanie și Franța se pregătesc să aducă din România cât mai mulți muncitori în agricultură. A început o adevărată competiție pentru aceștia, a susținut Jean-René Bilongo, de la Departamentul de Politici pentru Migrație și Incluziune. Potrivit acestuia, asemănările lingvistice i-au determinat pe români să facă din Italia prima lor opțiune, dar se pare că acum și alți factori au intervenit, precum salariile mai mari și decontarea călătoriilor.

Potrivit statisticilor FLAI, cu peste 120.000 de oameni, comunitatea de români din sectorul agricol italian e de departe cea mai mare. Aceasta a crescut cu 30% în ultimii 12 ani.

Jean-René Bilongo a mai afirmat că muncitorii români sunt apreciați pentru că au căpătat experiență, au abilități, sunt profesioniști, iar asta se vede în calitatea produselor care ies de pe mâinile lor.

Italia pierde cursa cu Germania sau Marea Britanie pentru muncitorii români

FLAI estimează că între 160.000 și 180.000 de migranți stau în tabere și ghetouri, mai ales în zonele rurale. Acestea sunt victimele exploatării. Sindicalistul mai susține că acesta este unul din motivele pentru care agricultura italiană este tot mai puțin atractivă pentru muncitorii români.

Miercuri, Ludovic Orban a declarat că statul român nu poate interveni pentru protecţia celor care pleacă la muncă în străinătate în baza relațiilor anterioare pe care le-au avut cu angajatorii. A făcut precizarea în contextul în care circa 300 de români care muncesc într-un abator din Germania au fost depistați cu coronavirus.

În Italia există temerea că mulți dintre lucrătorii est-europeni, alungați de epidemia de coronavirus, s-ar putea să nu se mai întoarcă. Se va acutiza, astfel, deficitul de forță de muncă, iar o soluție avansată este regularizarea migranților non-UE.

De la mijlocul lunii aprilie, au fost organizate curse speciale care au adus 150 de muncitori români în Marea Britanie, pentru a ajuta fermierii. Asta după ce campania de recrutare locală nu a avut succes. Zboruri speciale se vor organiza până în iunie. Sindicatul fermierilor de acolo a estimat că e nevoie de cam 70.000 de muncitori sezonieri. Deficitul de forță de muncă și aici este acutizat de criza COVID-19.

Euronews mai notează că România este țara din Balcani cea mai afectată de coronavirus, ea fiind urmată de Serbia și Croația. Totuși, sursa citată remarcă faptul că în țările din regiune răspândirea bolii a încetinit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie